Noutăți

De ce istoricii care pretind că DACII nu știau să scrie sunt niște incompetenți… Dovezile!

 •  
 •  
 •  

În rândul istoricilor români sunt încă destui care îi consideră pe geto-daci reprezentanții unei culturi minore, primitive și sălbatice, exprimându-și adeseori satisfacția că au venit romanii și i-au învățat să se spele… Evident, din rândul acestei clase cu o defectuoasă viziune asupra istoriei ies în prim plan cei care pretind în mod tâmp că dacii, în bloc, nu au știut să scrie niciodată! Că, na, dacă erau niște brute, cum să știe să scrie? De ce acești istorici sunt niște incompetenți penibili voi demonstra în cele ce urmează…

Orice om minim informat știe că în Evul Mediu, spre exemplu, majoritatea populației țărilor europene, fie că vorbim despre Țările Românești, Franța sau Anglia, era analfabetă. În acea vreme nu erau școli pentru țărani, pentru oamenii simpli, singurii care știau carte fiind nobilii, membrii bisericilor, liderii militari și funcționarii. Acest lucru nu s-a schimbat radical nici măcar în secolul XIX când analfabetismul a continuat să fie foarte răspândit în Europa.

Oare în epoca geto-dacilor nu era o situație asemănătoare? În sensul că, deși majoritatea populației era analfabetă, liderii militari, preoții și funcționarii acelor vremuri cunoșteau scrierea… Este evident că da. Nu puteai să conduci un teritoriu ca cel al lui Burebista (de câteva ori mai mare decât România de astăzi) sau un stat ca cel al lui Decebal dacă elitele nu erau capabile să scrie un mesaj sau să semneze o înțelegere scrisă.

De altfel, dovezile materiale susțin exact această variantă. Chiar dacă puține, ele nu pot fi contestate. În acest sens pot fi prezentate cel puțin două bucăți de ceramică cu scriere de pe vremea geto-dacilor. Prima a fost descoperită în Munții Orăștiei și conține acest text cu litere latine: DECEBALUS PER SCORILO, lucru care este posibil să însemne “Decebal, fiul lui Scorilo”. Al doilea fragment ceramic a fost descoperit într-o cetate getică de la Ocnele Mari (Vâlcea) și conține următorul text cu litere grecești: BASILE [US] TIAMARCO [S], cu trimitere la regele get Tiamarcos.

Alba Iulia National Museum of the Union 2011 - Decebalus Per Scrorilo

Muzeul de Istorie din Alba Iulia

tiamarkos

De asemenea, pe 60 de blocuri de piatră descoperite la Sarmizegetusa Regia au fost scrijelite una, două sau trei litere grecești.

Prin urmare, geto-dacii nu doar că știau să scrie, dar foloseau chiar două alfabete – cel grecesc și cel latin.

Acum, fără îndoială, cârcotașii vor reclama faptul că doar două bucăți ceramice și niște blocuri de piatră cu câteva litere nu sunt edificatoare. Ba sunt, cu atât mai mult cu cât nu s-a cercetat sistematic nici măcar 5% din siturile arheologice din perioada geto-dacică.

În plus, într-o perioadă de decenii dominată de fanaticii romanizării cu orice preț, nu putem ști dacă nu cumva multe alte probe materiale care conțin scrierea geto-dacilor nu au rămas îngropate undeva prin pivnițele muzeelor.

Totuși, probele faptului că geto-dacii cunoșteau scrisul nu se reduc la cele prezentate mai sus. Izvoarele istorice consemnează și ele același lucru. Iată ce spune, spre exemplu, istoricul roman Dio Casius în ISTORIA ROMANĂ: “Când Traian a pornit împotriva dacilor şi se apropia de Tapae, locul unde barbarii îşi aveau tabăra, i se aduse o ciupercă mare pe care era scris cu litere latine că atât ceilalţi aliaţi, cât şi burii sfătuiesc pe Traian să se întoarcă şi să facă pace.”

Susținând la rândul lor că geto-dacii cunoșteau scrierea, Academicianul Ioan Aurel Pop (Rectorul Unversității Babeș-Bolyai din Cluj) și Profesorul univ. dr. Ioan Bolovan, ambii istorici și LATINIȘTI CONVINȘI, spun următoarele în cartea Istoria Transilvaniei, la pagina 18: “Dacii cunoșteau și scrisul cu litere grecești și latine, dar alfabetizarea era un lucru rar, o excepție, ca mai peste tot în lumea antică, mai ales în afara statului roman. Domițian, după un prim război cu dacii, a trimis Senatului o scrisoare primită de el de la Decebal. (…) Ca urmare, trebuie admis că regele, preoții și membrii curții știau să scrie – trebuie să fi existat la curte chiar o cancelarie sau un atelier de scriere – , dar restul poporului nu avea astfel de cunoștințe și nici nu simțea atunci nevoia lor.”

Prin urmare, oameni buni, elitele geto-dacice cunoșteau scrierea! Iar cei care pretind că nu este așa, împotriva evidențelor, nu sunt decât niște incompetenți penibili, niște impostori sau, mai rău, niște agenți ati-români!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

10 Comments on De ce istoricii care pretind că DACII nu știau să scrie sunt niște incompetenți… Dovezile!

 1. in tara asta arheologia si aflarea istorie acestui neam a fost mereu oaia neagra .mereu s-a gasit cineva care sa spuna ca noi avem date doar de la razboaiele duse de DECEBAl restul de dinainte neexistind . numai vorbesc de unguri care pretind cu nerusinare ca la venirea lor aici au gasit pamint nelocuit de nimeni si pun o intrebare logica cum sa nu existe nimeni intr-o tara atit de bogata si prielnica traiului din contra cred cu tarie ca populatia era stabila de milenii lucru care nu convine dusmanilor nostrii ce vor sa ne scoata din istorie

 2. Wishwell Clara // 8 mai 2016 at 17:20 // Răspunde

  Când vine vorba de strămoșii noștri dacii, adepții obsedați de romanizare bagă tot ce este mai rău despre ei. Am o presimțire că există multe dovezi care să ateste că dacii erau mai dezvoltați decât romanii și alte popoare antice. Problema este că acestea oriunde ar fi sunt ascunse bine de străini. Am mai citit câteva articole pe site-ul dumneavoastră în care am aflat că strămoșii noștri aveau cunoștințe vaste despre botanică, plante medicinale, medicină etc.

 3. cetățeanul tulburat // 8 mai 2016 at 18:45 // Răspunde

  Eu am propus și cu alte ocazii, să ne adunăm cu toții și să ne apucăm de săpat, fără a-i mai lua în calcul pe slugile vestului aflați la conducere…cred că Dacia e o povară pentru oculta planetei, în Dacia se află comori îngropate și răspunsuri la ce și cum ar trebui să fie viața pe această planetă…Iar unora le e frică, dacă poporul s-ar trezi, să nu își piardă puterea…putere care de fapt e o minciună, și pentru ei…și pentru noi. Apoi trebuie să ne dea de gândit faptul ca ni s-au creat legi să nu săpăm pentru a descoperi ceva …care poate ar schimba minciuna de istorie ce ne-a fost creată, poate chiar istoria europei ar trebui rescrisă…De aceea noi românii suntem considerați țigani pe unde mergem, vor să ne distrugă psihic ca și cum pe noi scrie sclavi pe veci, am ajuns sclavii corporațiilor în propria noastră țară, banii creați de ei este ustensila de control a populației…Putem schimba tipul ăsta de conducere ticăloșit, doar dacă vom fi uniți și nu vom mai gândi că banul este totul pe planetă…Cum v-ați imagina viața fără bani, ar mai putea exista ori ar trebui să ne sinucidem în masă neavandu-i?!!!

 4. Salutare,bun articol.Dar as vrea sa intreb daca sar pute (vreodata) ca Domnul Daniel Roxin,sa se intalneasca cu Istoricul Militar Mircea Dogaru,pentru o converstatie despre Dacii Si Tracii.

  Domnul Dogaru are opinii si dovezi mai dieferite decat Daniel Roxin.
  Mircea Dogaru se bazeaza pe documente SI NUMAI documente scrise si spuse cu adevarat de variosi istorici,si alte surse de credinta.

  Domnul Roxin sustine ca stramosii nostri au fost Dacii,dar Domnu Dogaru sustine ca Dacii nu au fost mai mult decat Tracii din banat.
  Si sutine ca denumirea “Traco-Geto-Daci” defapt ar insemna “Româno-Danubian-Banat” -eu il sutin pe Domnul Dogaru cu asta.

  • Vezi, asta e diferenta dintre infantili ca tine, si oameni mari care gandesc.
   Copii cred tot ce li se spune, maturii gandesc (si eventual investigheaza) tot ce li se spune.
   E total irelevant ce “sustine/pretinde/crede” unul si altul. Important e CE POATE DOVEDI!.
   Denumirea de “daci” si “Dacia” existau cu cel putin 1000 de ani inainte de aparitia evreului fictiv si fara nume “isus cristos”(rebotezat de satanisti acum recent ca “LISUS” ca cica “isus” inseamna “magar” in greaca, ca si cum isus alias lisus “era grec”😉 sau avea ceva de-a face cu grecia😉. In fine, satanistii sunt cretini prin definitie), multe zone dacice din Asia fiind denumite “Dacia” (in diferite variante, incl. Daksa, Daxia etc.., toate legate de zei si zeitati primordiale), cea mai cunoscuta fiind Bactria, fosta Daxia, asa scrisa de chinezi dar se citeste Dacia/Datcia. Zi zeitatea ariana (reprezentata ca atare, cu cap de berbec) vedica Daksha tot dacica era.
   Dogaru o fi vrut sa se refere la denumirile diferitelor regiuni din Dacia, ca wallahi, gugulani, momarlani, daci, carpi, buri etc.
   Dar toti erau una si aceeasi rasa. A spune azi de ex. ca ardelenii sau moldovenii “nu sunt romani fiindca sunt ardeleni si moldoveni”😉, e o cretinatate prin definitie.
   La fel si aberatia cu “dacii erau numai in Banat” ;).
   Dacii erau gugulani. Nume venit de la muntele Gugu, locul lui Zamolxe, dacii fiind din rasa/tribul lui, deci stramosii tuturor triburilor dacice de mai tarziu.
   Toate triburile dacilor erau daci. Denumirea de “get” e o descriere indiana a sistemului democratic si federativ a societatii dacilor din Punjabul antic. “Traxus/Traxi” (traci) e descrierea data noua, zeii razboiului, de catre greci, ei avand ca zeu al razboiului pe Trax, inainte de a il fura le Arie (rebotezat greceste de ei in “Aries”, prescuetat apoi in Ares).
   Pune mana pe cartile istoriei reale si invata.

   • Puteți va rog frumos să-mi spuneți numele cărților care m-ar ajuta sa aprofundez mai bine subiectul? Mulțumesc.

 5. Puteti va rog sa instalati alt “captcha” pe websitul dmvs “Daniel-Roxin” ?

  Nici macar nu merge pentru mine.

 6. Fi sigur ca eu le-o spun in fata.
  In toate culorile curcubeului.
  Limbaj mai colorat decat al meu nu cred ca exista.☺

 7. Wishwell Clara // 28 iunie 2017 at 14:43 // Răspunde

  Cei care împrăştie zvonuri şi lucruri rele despre strămoşii noştri nu sunt decât o grămadă de nesimţiţi cărora le este teamă că dacă lumea va afla adevărul despre cât de dezvoltaţi şi inteligenţi erau geto-dacii nimeni nu îi va mai ridica în slăvi pe romani şi alte popoare care toată viaţa lor au furat, au minţit, au cucerit şi au distrus alte ţări numai pentru că erau incapabile să se dezvolte singure şi pentru că erau avide de putere. Realitatea popoarelor vestice şi a altora pe care astfel de nesimţiţi le ridică în slăvi şi ne face să avem impresia că au salvat lumea este cu totul alta. Aveau mulţi analfabeţi, erau corupte, comiteau fraticid numai pentru a ajunge la tron (multe cazuri de acest gen veţi întâlni în UK), comiteau genocid pentru a avea ce vroiau (ex. un rege belgian care a ucis cincispreze milioane de africani pentru cauciuc), minţeau oamenii de rând şi chiar instigau oamenii la ură (ex. masacrele din anii 1500 din Franţa, perioadă în care regele şi biserica instigau la ură populaţia şi inventau tot felul de reguli stupide şi superstiţii), oraşele mari erau focare de infecţie, aşa-zişii medici de atunci păcăleau oamenii şi le dădeau tratamente periculoase etc. Sunt multe de spus, dar nu pot să le cuprind numai într-un fragment. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum cu aşa-zisele ţări dezvoltate care îşi acoperă problemele arătând cu degetul la ţările din Europa de Est când ele în realitate sunt dominate aproape în totalitate de musulmani şi anomalii psihice şi sexuale, inventează tot felul de boli şi simptome, fură, escrochează, se îndepărtează de religie şi familia tradiţională, îşi înstrăinează copiii de părinţii biologici, sunt atât de dependente de tehnologie încât nu îşi mai folosec mintea, iar cărţile tipărite le sperie, au legalizat drogurile, proxenetismul şi pedofilia, exploatează oamenii, le arde de războaie, critică într-una, sunt arogante, leneşe şi depresive etc.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii