Noutăți

De ce europenii sunt cei mai înalţi oameni din lume. Arheolog român implicat într-un studiu care va dezvălui originile populaţiei bătrânului continent

Un studiu de amploare care urmăreşte moştenirea genetică a europenilor, dar şi evoluţia lingvistică şi socială pornind de la populaţiile migratoare care au străbătut inclusiv teritoriul ţării noatre acum 5000 de ani, este în desfăşurare în România.

Cercetările de până acum au arătat că europenii de astăzi păstrează până la 80 la sută din bagajul genetic al populaţiei Yamnaya care a migrat spre Nordul şi Sudul continentului pornind de la Nord de Marea Neagră, teritoriul actual al Ucrainei.

Proiectul este coordonat de Departamentul de Cultură al Universităţii din Helsinki şi implică inclusiv cercetarea unor tumuli descoperiţi în zona judeţului Prahova.

Singurul român cooptat în proiect este Alin Frânculeasa (43 de ani), cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova. Acesta va coordona săpăturile arheologice care vor începe în luna iulie, în acest an, în comuna Boldeşti Grădiştea, acolo unde a fost descoperit un tumul care interesează din punct de vedere al studiului amintit.

Întreg studiul porneşte de la informaţia că undeva în jurul anilor 3.000 îHr, se petrece un fenomen în Nordul Mării Negre care a provocat plecarea în masă a populaţiilor care locuiau în acea parte de lume. Deocamdată nu este cunoscut ce a cauzat această migraţie masivă, dacă a fost vorba despre un fenomen meteorologic extrem sau un conflict social.

”Cert este că oamenii încep să plece într-o migraţie pe două direcţii, unii o iau pe la Nord de Carpaţi, prin Cehia, Germania, Belgia, Olanda, Norvegia şi ajung până în Irlana, iar alţii aleg traseul pe la gurile Dunării, trec în Bulgaria, ajung în România, Serbia şi ajung în Câmpia maghiară.

Important este că noile analize de genetică au arătat că fondul acesta din Nordul Mării Negre este prezent puternic în fondul actual al civilizaţiei occidentale”, explică arheologul Alin Frânculeasa.

Cu alte cuvinte, bagajul genetic adus în Europa în urmă cu 5000 de ani de populaţia din Nordul Mării Negre, numită Yamnaya (groapă în limba rusă), se regăseşte astăzi în ADN-ul europenilor în proporţie de până la 80 la sută. Ceea ce deosebeşte, din punct de vedere genetic, populaţia Yamnaya de populaţiile anterioare din Europa este înălţimea şi masivitatea corpului, dar şi tenul deschis la culoare.

Vechii europeni erau mici de statură, media înălţimii la bărbat era de 1.60 m, în timp ce un bărbat Yamnaya ajungea chiar şi până la 1.90 m. Asta înseamnă că Yamnaya avea o alimentaţie bazată foarte mult pe carne şi lapte, ceea ce dovedeşte că avea ca principală ocupaţie creşterea animalelor, în timp ce populaţiile anterioare se hrăneau în special cu cereale, aşadar erau agricultori.

Aceasta ar putea să fie una dintre explicaţiile pentru care europenii de astăzi sunt cei mai înalţi oameni din lume, moştenirea genetică influenţând încă aspectul fizic al populaţiei actuale a bătrânului continent. Impactul Yamnaya asupra Europei nu se rezumă doar la moştenirea genetică, ci şi la influenţele sociale şi culturale în baza cărora s-a dezvoltat ulterior societatea europeană.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on De ce europenii sunt cei mai înalţi oameni din lume. Arheolog român implicat într-un studiu care va dezvălui originile populaţiei bătrânului continent

  1. Intrati pe http://floodmap.net/ si puneti un nivel al marii de 200 de metri si, in plus, considerati latitudinea de 45 de grade ca fiind 35 de grade. Mai departe, considerati ca nivelul marii scade relativ repede iar tot platoul euro-afro-asiatic se deplaseaza, deasemenea relativ repede, cu 10 grade mai la nord.

    Ei bine, ceva de genul acesta s-a petrecut cam acum 4500-4700 de ani in contextul in care tot globul a suferit transformari dramatice.

    “Stiinta” ascunde acestea asa cum ascunde si o gramada de alte lucruri.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii