Cunoaste lumea

Noutăți

De ce contactul direct cu țărâna îi face pe copii (dar și pe adulți) mai sănătoși și chiar mai robuști psihologic?

  •  
  •  
  •  

După cum se știe, pământul nu este tocmai cel mai curat mediu, găzduind variate bacterii și alte microorganisme, dintre care unele-s patogene. Totuși, în ultimul deceniu au fost publicate mai multe studii ce au dovedit că bacteriile aflate în pământ pot stimula sistemul imunitar, mai cu seamă la copii și tineri. S-au scris și cărți pe această temă!

Jack Gilbert este unul dintre oamenii de știință ce studiază ecosistemele microbiene în cadrul Universității din Chicago și a scris și o lucrare pe tema interacțiunilor cotidiene dintre microbi și corpul uman.  Lucrarea se numește „Dirt is Good: The Advantage of Germs for Your Child’s Developing Immune System”, explicând că expunerea la diferitele bacterii prezintă beneficiul stimulării sistemului natural de apărare al organismului. Cum rămâne, atunci, cu normele de igienă și utilitatea lor? Ele trebuie respectate!

Și nu este nicio contradicție! Este adevărat că trebuie să ne spălăm pe mâini înainte de fiecare masă, după cum la fel de adevărat este că microbii aflați în pământ sau în locuințele noastre pot fi dăunători dacă pătrund în organism în cantitate mare. Însă contactul cu un număr mic de microbi are un efect antrenant, stimulator, pentru sistemul imunitar.

4

Micile lupte pe care sistemul imunitar le duce zilnic contra bacteriilor și virusurilor care pătrund accidental și în cantitate redusă în organism reprezintă „exerciții militare” care îmbunătățesc considerabil capacitatea de ripostă și reacție al componentelor sistemului imun, în cazul unui asalt mai puternic al patogenilor.

Prin confruntarea cu diverșii patogeni (prezenți în cantități mici), organismul învață cum să îi combată și le memorează caracteristicile. Contactul frecvent cu pământul în copilărie face mai puțin probabilă apariția, pe parcursul vieții adulte, a bolilor infecțioase ori a unor afecțiuni precum astmul și alergiile. De altfel, nu este greu de observat că alergiile apar mai rar la persoanele care au trăit, în primii ani de viață, în mediul rural.

Mai mult, contactul direct cu pământul previne… depresia. Live Science a raportat, încă de acum câțiva ani, că expunerea la bacteriile benefice din sol poate îmbunătăți dispoziția psihologică. Mycobacterium vaccae este o bacterie non-patogenă și prietenoasă cu organismul uman care trăiește în sol, în mod obișnuit. Un grup de cercetare de la Henry Wellcome Laboratories for Integrative Neuroscience and Endocrinology (University of Bristol) a arătat că acest microorganism are, printre altele, capacitatea de a determina creșterea nivelului de serotonină și de a diminua anxietatea.

5

Sursa: www.mnn.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on De ce contactul direct cu țărâna îi face pe copii (dar și pe adulți) mai sănătoși și chiar mai robuști psihologic?

  1. „7,83 Hz – frecventa vitalitatii si a sanatatii perfecte” care este si frecventa Pamantului (Schumann).

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii