Noutăți

De ce antimateria este atât de rară în Univers? O posibilă explicație…

Fizicienii sunt pe cale de a desluși unul dintre cele mai mari mistere din domeniul științei: de ce Universul este compus în principal din materie și nu din antimaterie?

Antimateria este o imagine în oglindă a materiei obişnuite cu care suntem familiarizaţi. Pentru prima dată în istorie, oamenii de știință au măsurat forţele care fac ca anumite particule antimaterie să fie ținute împreună.

Rezultatele au fost publicate în revista Nature și ne-ar putea da indicii prețioase despre motivul pentru care antimateria lipsește aproape în întregime din Universul cunoscut astăzi.

Forțele dintre particulele de antimaterie – antiprotoni – nu au fost măsurate niciodată până acum. Ei bine, savanții au descoperit că antiprotonii se comportă diferit de protonii din atomi, lucru ce ar putea fi o explicaţie pentru fenomenul “asimetria materie/ antimaterie”. La începutul Universului, Big Bang-ul a produs materie și antimaterie în cantități egale, cred oamenii de știință. Dar în Univers lucrurile stau altfel astăzi, antimateria fiind extrem de rară.

Cercetătorii americani cred că particulele neutrino (elemente constituente ale Universului) ar putea fi cauza dispariției antimateriei. Se poate ca particulele neutrino să fi interacţionat între ele, după Big Bang, și să fi dus la formarea unui exces de materie în Univers, lucru ce duce și astăzi la expansiunea acestuia.

Traducerea și adaptare: Radu Ungureanu

sursa: bbc.com

 

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii