Astăzi, istoricul Bettany Hughes a revenit cu o nouă serie „Egypt’s Greatest Treasures” de pe „Channel 5 unde vorbeşte despre cele mai mari comori din Egiptul tinuţe la secret.

Ea a dezvăluit că: „A fost păstrat secretul atâţia ani deoarece interiorul său deţinea  cele mai mari zece comori ale Egiptului”.

„Când acest mormânt a fost deschis pentru prima dată în 1922 de arheologul britanic Howard Carter, foarte puțini au auzit despre faraonul al cărui trup era înăuntru„.

Ea adaugă: „Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de toate celelalte morminte din vale, comorile acestui mormânt erau protejate de hoți”. „Acesta este unul dintre cele trei sicrie din aur spectaculoase găsite aici, fiecare cuibărit unul în celălalt, precum păpușile rusești”.

„Cele două straturi exterioare erau din lemn îmbrăcat în aur, dar interiorul era din aur masiv, care cântărea 100 de kilograme”. „Astăzi, acest aur valorează peste 3 milioane de euro.

În interiorul sicriului de aur se afla trupul faraonului – corpul mumificat al lui Tutankhamon”.

Hughes a continuat să explice în detaliu ce a descoperit Carter în timpul „perchezițiilor” sale: „Inițial, încăperile din acest mormânt erau pline de ceea ce Carter a descris drept„ lucruri minunate. Faraonii au fost înmormântați cu sute, adesea mii, din obiectele de valoare: arme, paturi, bijuterii, obiecte…”

„Când Carter și echipa sa au intrat pentru prima dată în mormântul lui Tutankhamon, au făcut poze camerelor stivuite cu o comoară regală extrem de valoroasă„. Aceasta este cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile.

Citește mai mult: EVZ