Noutăți

De câți copaci are nevoie planeta în momentul de față pentru a scăpa de emisiile de dioxid de carbon eliberate în atmosferă în ultimul deceniu

  •  
  •  
  •  

O nouă analiză efectuată de cei de la Universitatea Tehnică Federală din Zürich a constatat faptul că, la nivel global, există spațiu pentru a planta cel puțin 1,2 trilioane de copaci, un număr care ar absorbi mai mult carbon decât emisiile pe care noi, oamenii, le producem în prezent. Potrivit cercetătorului Thomas Crowther, implicat în cercetare, copacii sunt “cea mai puternică armă în lupta împotriva schimbărilor climatice”. Crowther a declarat pentru The Independent că noua analiză, sugerează că o campanie mondială de plantare a copacilor ar avea un impact mai mare asupra mediului decât construirea de turbine eoliene sau mâncarea de produse vegane și ar putea anula un deceniu de emisii de gaze cu efect de seră.

„Spre deosebire de soluțiile de înaltă tehnologie care ne ajută să combatem poluarea, precum sistemele de captare a carbonului, copacii sunt nu doar mai eficienți ci și la îndemâna noastră. Tot ce trebuie să facem este să vrem să îi plantăm. Ar fi o acțiune uimitoare în care toată lumea s-ar putea implica. Copacii îi fac la propriu mai fericiți pe oameni în mediile urbane, îmbunătățesc calitatea aerului, calitatea apei, calitatea mâncării, serviciile ecosistemului, este un lucru atât de ușor, de tangibil”, a declarat Crowther, pentru The Independent.

Organizația Națiunilor Unite a inițiat un proiect cunoscut sub numele de Billion Tree Campaign, însă dacă această campanie îi va mobiliza și pe oameni, rămâne de văzut. Mai ales că o astfel de campanie nu este tocmai ușor de implementat la nivel global, ținând cont de resursele limitate de puiet, voluntari în jurul cărora să se strângă oamenii și, bineînțeles, fonduri.

Rfi.ro: <<Trei trilioane de copaci sunt acum pe Pământ, adică trei mii de miliarde, o cifră enormă… Altfel spus, fiecărui pământean îi revin acum 422 de copaci. Ecologiştii preferă să vadă însă partea goală a paharului, mai exact faptul că omenirea a pierdut 55% din copaci din ziua în care omul a învăţat să mânuiască toporul şi până astăzi.

Aceasta este cea mai cuprinzătoare evaluare globală de până acum asupra copacilor de pe planetă. Experţii au folosit fotografii din satelit şi estimări ale densităţii lor la nivelul solului din mai mult de 400.000 de locuri din întreaga lume. În fiecare an există o pierdere netă de zece miliarde de copaci, declară Thomas Crowther, specialist în ecologie de la Yale University, care a condus studiul publicat în revista Nature. “În prezent, există mai puţini copaci decât în orice moment de la începutul civilizaţiei umane până acum, iar numărul lor este în continuă scădere într-un ritm alarmant”, spune el.>>

sursa: https://www.sciencealert.com/here-s-how-many-trees-we-need-to-grow-to-cancel-out-co2-emissions
traducere și adaptare: Radu Ungurenau


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii