Noutăți

De când folosim banii? Pot fi numiți aceștia o limbă universală a omenirii?

Se spune că banul este „ochiul dracului”, însă de când îi folosim? Potrivit investigațiilor, omenirea folosește un obiect de tranzacționare pentru bunuri și alimente de mai bine de 40.000 de ani. Forma banilor a evoluat de-a lungul mileniilor, de la obiecte naturale la monede, de la hârtii la versiuni digitale. Dar oricare ar fi forma, ființele umane au folosit mult timp moneda ca mijloc de schimb, de tranzacționare.

Există multe teorii cu privire la originea banilor, asta pentru că banii au multe funcții: facilitează schimbul, perpetuează ierarhiile sociale și sunt un instrument de măsurare a puterii unui stat. Șecul mesopotamian – prima formă cunoscută de monedă a apărut cu aproape 5.000 de ani în urmă. Cele mai vechi monede cunoscute datează din 650 și 600 B.C. în Asia Mică, unde elitele din Lydia și Ionia au folosit monede de argint și de aur ștampilate pentru a plăti armate întregi de mercenari.

Banii au devenit rapid un instrument de control politic. Taxele erau plătite cu ajutorul lor, iar prezența acestora pe piață au stimulat schimburile non-violente de bunuri, informații și servicii în interiorul și între diferite grupuri. În trecut, ca și astăzi, nicio societate nu se autosusținea complet, iar banii le permitea oamenilor să interacționeze cu alte grupuri exterioare.

Oamenii folosesc diferite forme de monedă pentru a mobiliza resursele, a reduce riscurile și a crea alianțe și prietenii socio-politice. Banii sunt ca o limbă comună pe care toată omenirea o vorbește încă din cele mai vechi timpuri…

sursa: .livescience.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii