Cunoaste lumea

Noutăți

Datarea cu carbon-14 nu este tocmai precisă, cel puțin asta susțin unii oameni de știință. De ce depinde ea?

  •  
  •  
  •  

Unul dintre cele mai importante instrumente folosite pentru datare în arheologie poate oferi, uneori, date înșelătoare. Majoritatea metodelor de datare a artefactelor folosesc tehnici bazate pe proprietăţile anumitor substanţe chimice radioactive, iar cea mai cunoscută metodă este datarea pe bază de radiocarbon, cunoscut şi sub numele de carbon-14. Metoda este folosită în special pentru datarea oaselor, obiectelor vestimentare, lemnului şi fibrelor vegetale produse de activităţile umane din trecut.

Potrivit unui studiu realizat recent de către Universitatea Cornell, acest tip de datare nu este tocmai precis, lucru ce se datorează în primul rând fluctuațiilor semnificative ale cantității de carbon-14 din atmosferă. Tehnica de datare folosind carbon-14 a fost dezvoltată de către profesorul Universității din Chicago, Willard Libby, și colegii săi, în anul 1949. Libby a estimat ca radioactivitatea carbonului-14 ar fi de aproximativ 14 dezintegrări pe minut (dpm) per gram. Doar că de-a lungul timpului, nivelul carbonului-14 din atmosferă nu rămâne constant susțin oamenii de știință, fiind influențat inclusiv de activitățile omului, ceea ce înseamnă că măsurătorile trebuie calibrate pe o diagramă care ia în considerare și concentrația atmosferică din acel moment.

Plantele fixează carbonul atmosferic pe parcursul procesului de fotosinteză, așa că nivelul de carbon-14 din plante și animale în momentul în care mor corespunde aproximativ cu nivelul de carbon-14 din atmosfera acelui timp. Totuși, descrește după aceea prin descompunerea radioactivă, permițând DOAR O ESTIMARE a datei morții sau fixării. Nivelul inițial de carbon-14 pentru calcul poate fi ori estimat, ori comparat direct cu date anuale, strânse prin măsurarea inelelor trunchiurilor de copaci (dendrocronologie) până la 10 mii de ani în urmă sau din depozitele sedimentare din peșteri cu până la 45.000 de ani vechime.

„Știm din măsurătorile atmosferice din ultimii 50 de ani că nivelurile de radiocarbon variază pe parcursul anului. Așadar, ne-am întrebat dacă nivelele de radiocarbon relevante pentru materialul organic ar putea varia, de asemenea, pentru diferite zone ale globului și dacă acest lucru ar putea afecta datările arheologice. Diferența dintre niveluri este dată de schimbările climatice regionale, gradul de urbanizare, condițiile atmosferice”, a declarat arheologul Sturt Manning de la Universitatea Cornell.

Colectarea datelor suplimentare din diferite zone geografice și examinarea mai atentă a tendințelor climatice tecute, dar și prezente, ar putea contribui la îmbunătățirea tehnicilor de calibrare a datării. Această cercetare a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.

sursa: https://www.sciencealert.com/radiocarbon-dating-ancient-levant-region-calibration-inaccuracies

sursa: www.pnas.org/content/early/2018/05/23/1719420115

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii