Noutăți

Dasht-e Kavir, “Marele deșert al sării” din Iran (galerie foto)

Dasht-e Kavir, cunoscut și ca “Marele Deșert al Sării”, este un deșert din mijlocul platoului iranian, la aproximativ 300 de kilometri est-sud de Teheran. Deșertul are o lungime de circa 800 de kilometri și o lățime de 320 de kilometri și este compus din mlaștini de n[mol și sare (kavirs). Cu zeci de milioane de ani în urmă, această regiune era acoperită de ape sărate. Pe măsură ce apa s-a evaporat, a lăsat în urmă un strat gros de sare.

În timp, stratul de sare a fost îngropat sub un strat gros de noroi, însă aceasta din urmă are o densitate mai mică decât a stratului de noroi, așa că a început să se iasă la suprafață și să formeze aceste cupole de sare. Cupolele de sare din Dasht-e Kavir sunt probabil unele dintre cele mai bune exemple ale acestui fenomen geologic rar întâlnit. Geologii au identificat aproximativ 50 de cupole mari de sare în această regiune. Dasht-e Kavir este o zonă lipsită de viață. Solul este steril, moale și imprezivibil, motiv pentru care deșertul de sare nu a fost explorat niciodată în totalitate.

dasht-e-kavir-1[6] dasht-e-kavir-4[2] dasht-e-kavir-2[2] dasht-e-kavir-11[6] dasht-e-kavir-5[6] dasht-e-kavir-7[6] dasht-e-kavir-6[6] dasht-e-kavir-9[6]

sursa: NASA / George Steinmetz

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii