Noutăți

Dasht-e Kavir, “Marele deșert al sării” din Iran (galerie foto)

  •  
  •  
  •  

Dasht-e Kavir, cunoscut și ca “Marele Deșert al Sării”, este un deșert din mijlocul platoului iranian, la aproximativ 300 de kilometri est-sud de Teheran. Deșertul are o lungime de circa 800 de kilometri și o lățime de 320 de kilometri și este compus din mlaștini de n[mol și sare (kavirs). Cu zeci de milioane de ani în urmă, această regiune era acoperită de ape sărate. Pe măsură ce apa s-a evaporat, a lăsat în urmă un strat gros de sare.

În timp, stratul de sare a fost îngropat sub un strat gros de noroi, însă aceasta din urmă are o densitate mai mică decât a stratului de noroi, așa că a început să se iasă la suprafață și să formeze aceste cupole de sare. Cupolele de sare din Dasht-e Kavir sunt probabil unele dintre cele mai bune exemple ale acestui fenomen geologic rar întâlnit. Geologii au identificat aproximativ 50 de cupole mari de sare în această regiune. Dasht-e Kavir este o zonă lipsită de viață. Solul este steril, moale și imprezivibil, motiv pentru care deșertul de sare nu a fost explorat niciodată în totalitate.

dasht-e-kavir-1[6] dasht-e-kavir-4[2] dasht-e-kavir-2[2] dasht-e-kavir-11[6] dasht-e-kavir-5[6] dasht-e-kavir-7[6] dasht-e-kavir-6[6] dasht-e-kavir-9[6]

sursa: NASA / George Steinmetz

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii