Noutăți

Dar al-Hajar, castelul de piatră al Yemenului. Cum arată construcția devenită unul dintre simbolurile țării

  •  
  •  
  •  

Cocoțat pe vârful unei stânci, la aproximativ 15 km de capitala Sana’a, Yemen, Palatul Imamului de Piatră sau Dar al-Hajar, este un simbol iconic al Yemenului, imaginea castelului regăsindu-se găsește atât pe broșurile de prezentare a țării, cât și pe cărțile poștale sau sticlele de apă îmbuteliată. Clădirea pare să „crească” din pietrele pe care este construită și este singura construcție din jurul unei oaze de verdeață cum rar poate fi întâlnită în această parte a lumii. Construcția a fost realizată în anul 1786 de către Imam Mansour Ali Bin Mehdi Abbas, iar ulterior a fost reconsolidată în anul 1930 de către Imam Yahya Hameed Al-Din, care a transformat-o în locuința sa de vacanță.

Imamul Yahya a fost asasinat în 1948, însă palatul, cu mici reparații, se găsește și astăzi în stare excelentă. Ba mai mult, construcția a devenit un exemplu popular și apreciat al sitului arhitectural yemenit. Deși nu mai este folosit ca reședință regală, palatul a fost reamenajat ca muzeu și poate fi vizitat pentru o taxă. Cei care îi trec pragul se pot plimba prin camerele și saloanele impunătoare sau pot admira zona din înaltul turnului. Combinată cu stânca naturală pe care este construită, Dar al-Hajar arată cu adevărat ca o lucrare monumentală, desprinsă parcă dintr-un roman.

Yemenul are o populație de circa 23 de milioane de locuitori și este una dintre cele mai sărace țări din lumea arabă. Țara importă circa 80-90% din produsele alimentare iar fiecare cetățean beneficiază de doar 200 de metri cubi de apă anual, mult sub pragul sărăciei, evaluat la 1.000 de metri cubi de cei de la ONU.

Dar-al-Hajar-4[6] Dar-al-Hajar-7[6] Dar-al-Hajar-2[2]

castel yemen 1

castel yemen 2

castel yemen 3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

castel yemen 5

castel yemen 6

castel yemen 7

castel yemen 8

castel yemen 9

sursa: http://www.atlasobscura.com/places/dar-alhajar

sursa: http://www.amusingplanet.com/2012/12/dar-al-hajar-rock-palace.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii