Noutăți

DACII DIN SPANIA: “Don Boruista” și “Don Zalmoxen” (Descoperirile jurnaliștilor de la Formula As)

În toamna asta s-au împlinit 15 ani de când “Formula AS” își trimite repor­terii în lumea largă, în căutarea de urme vechi, românești. Urme de daci și de geți, prezenți încă de la începutul istoriei, pe întreg teritoriul Europei, și a căror amintire s-a stins. Sau a fost stinsă, cu două de­gete, ca flăcăruia unui opaiț.

Și pentru că 15 ani reprezintă cu adevărat o ani­versare, ne-am dorit să o cele­brăm în­tr-un fel special. Cu dovezi și mai multe, și mai convingă­toa­re, că dacii sunt prin­tre primii lo­cui­tori ai bătrânei noas­tre Europe, către care au migrat, por­nind din Carpați.

Și, așa cum s-a întâmplat totdeauna, Dumnezeu ne-a ajutat. Un ajutor ascuns, de data asta, într-o carte a unui ilustru istoric și eseist ro­mân, Alexandru Busuioceanu, atașat cultural al României în Spania, țara în care a trăit în exil, după invazia comunismului. Pa­sionat la modul incendiar de istoria veche a României, a scormonit cu o acribie enormă în arhivele spaniole, pentru a afla dacă o legendă me­dievală, cu un conținut absolut nebunesc, este sau nu este adevărată: faptul că spaniolii se trag din daci!

Răspunsul a fost de-a dreptul uluitor: începând din secolul V și până în secolul XIV, Spania a fost cuprinsă de o ade­vărată obsesie a originii dacice, re­ven­dicată de mari învățați și regi. Începutu­rile se aflau în Carpați, de unde geții (spa­niolii nu îi con­fundă cu goții), pornesc într-o lungă incur­siune spre Peninsula Iberică, ducându-și cu ei nu doar steagurile cu cap de lup, ci și mi­turile eroilor formatori, reluate cu frenezie de spanioli.

Așa se face că Deceneu devine “don Dicineo”, modelul de viață al marelui rege Alfonso el Sa­bio, alături de “don Boruista” și “don Zal­moxen”, “cel mai înțe­lept dintre înțelepți”…

Cum să reziști unei asemenea provocări? Cum să nu te urci din nou în mașină, cum să nu parcurgi 3000 de kilometri (doar dus), pen­tru a căuta adevărul acestor fabuloase po­vești? Ce-am găsit veți afla din relatările straș­nicilor reporteri de la revista “Formula AS”, ale căror nume le scriu cu mândrie, cu dra­goste și respect: MATEI FLORIAN, CIPRIAN RUS, CĂTĂLIN MANOLE, CLAU­DIU TÂRZIU și FLORENTIN POPA.

Semnează ultimul membru al trupei, om de teren fanatic, director fericit al revistei “For­mula AS”, Sânziana Pop.

Citește aici articolele despre DACII DIN SPANIA: Formula As


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii