Noutăți

DACII ar fi onorat astăzi SĂRBĂTOAREA LUPILOR. Descoperiți o istorie a Draconului Dacic: din Carpați până la legendarul rege Arthur al britanicilor

 •  
 •  
 •  

După cum s-a prezentat pe site-ul cunoastelumea.ro, în articolul În această noapte începe Anul Nou Dacic. Despre sărbătoarea lupilor și Sfântul Andrei, ziua de 30 noiembrie era una foarte importantă pentru geto-daci. Și pentru că cititorul găsește informații suficiente în articolul de ieri, nu mai insistăm asupra acestor aspecte.

Pentru mulți va fi foarte interesant, cred eu, să descopere interesanta evoluție a draconului dacic, din Carpați și până la legendarul rege Arthur al englezilor…

***

Celebrul dracon cu cap de lup, folosit de geto-daci pe câmpul de luptă, și pe care îl cunoaștem atât de pe columna lui Traian, cât și de pe Arcul Triumfal al Împăratului Galerius (dacul care a condus Imperiul Roman între anii 305-311), s-a răspândit cu timpul în toate colțurile lumii.

Draconul dacic pe Columna lui Traian:

draconul pe columna

Draconul dacic pe Arcul împăratului roman de origine dacică Galerius (începutul secolului IV):

dracon-galerius

Foarte multă vreme, chiar Imperiul Roman a folosit draconul dacic în acțiunile militare ale imperiului, nu numai în cadrul unităților militare formate din geto-daci, ci și în cadrul altor legiuni și trupe auxiliare.

Datorită politicii imperiului, la puțină vreme după războaiele dintre Decebal și Traian, împăratul Hadrian (pe la 120-125 d. Chr.) trimite în Marea Britania de astăzi și o unitate militară formată din daci: Cohors I Dacorum, ca să lupte contra scoților, iuților și picților de la miazănoapte. Desigur, dacii s-au dus acolo cu specificitățile lor, inclusiv draconul.

Conform dovezilor existente astăzi, prezentate de ghizii locali, dacii au fost cei mai numeroși și mai buni luptători dintre toate națiile duse de imperiu acolo, pe insulele britanice. Aici, au construit cetatea Banna, urmele existenței lor fiind păstrate până astăzi.

Ce este foarte interesant este faptul că orașul Chester era numit pe vremea stăpânirii romane Deva (precum Deva noastră din județul Hunedoara), cu sensul de cetate; și la fel de interesant este faptul că o serie de localități britanice au terminația Chester (Rudchester, Halton Chester, Ebchester, Great Chester, Rochester – în cazul unor indicatoare, numele DEVA este pus în paranteză!!!), la fel cum cetățile geto-dacice aveau terminația dava (de la care s-a format și numele Deva): Buridava, Zargidava, Piroboridava, etc.

De altfel, găsim în zidul de nord al castelului Chester și o piatră funerară din secolul II d. Chr. cu imaginea unui cavaler cu dracon (prezentat de siteul BBC-ului ca sarmat din armata romană: http://www.bbc.co.uk/ahistoryoftheworld/objects/0LuhzbMCTgWE6kzMB3n79w ) . Frumos, nu?

cavler cu dracon

Conform curatorilor britanici, dacii au continuat să trăiască aici, fiindcă s-au înțeles bine cu localnicii celți, datorită unor asemănări culturale… Oare câți dintre britanicii de astăzi sunt urmașii lor?

Pornind de la aceste informații, putem înțelege cum a fost posibil ca un simbol geto-dacic să ajungă, după sute de ani, să fie folosit și de alte neamuri, de eroii legendari din alte spații. Mai jos, vă prezint o serie de imagini care întăresc cele spuse, dublate de explicații și linkuri către sursele străine.

 

Draconul Votadinilor (zona Edingburgh http://www.wargames.co.uk/poems/Anierin.html ):

Draconul Votadinilor

Pictură – castelul din Edingburgh – în jurul anului 600 d. Chr. (http://www.edinburghcastle.gov.uk/explore-the-castle/timeline):

Castelul din Edinburg

Altă epocă, alte haine, dracon puțin modificat ( http://www.fectio.org.uk/articles/draco.htm ):

draconul la francezi si englezi 2

Regele Arthur in lupta, cu un dracon asemănător. Din L’Histoire de Merlin de Robert de Boron (14th C.) ( http://www.fectio.org.uk/articles/draco.htm ):

Regele Arthur 1

Regele Arthur 2

Merlin, magicianul și consilierul regelui Arthur, purtând draconul:

Merlin cu draconul

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on DACII ar fi onorat astăzi SĂRBĂTOAREA LUPILOR. Descoperiți o istorie a Draconului Dacic: din Carpați până la legendarul rege Arthur al britanicilor

 1. Un ardelean..Toma // 17 noiembrie 2019 at 15:27 // Răspunde

  Daniel ticule
  Ungurii le zic la români #budos olah#,de daci foarte puțin se știa,atunci românii au descoperit că suntem urmașii romanilor și au considerat că este o cinste,decât să fii hun și să vii din Mongolia…
  Așa au descoperit în arhivele din Vatican,despre români
  Așa a apărut acest Imn al românilor…
  Așa trebuie sa te exprimi,
  Deoarece strămoșii noștrii nu au știut cine sunt dacii,au mers pe ideea doar a romanilor
  A venit timpul sa considerăm pe Imperiul Roman un invadator al Dacilor..
  Că a făcut cel mai mare rău Daciei,au cucerit o și au părăsit o după 160 de ani și a lăsat o prada popoarelor migratoare,apoi imperiilor
  Și nu și a mai revenit decât în 1918…
  La Marea Unire ce a refăcut DACIA,în hotare mai mici…
  Dar e DACIA nemuritoare.
  Doamne ajuta

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii