Noutăți

D. C. Dulcan, neurolog: 5 minute de mânie face ca 5-6 ore organismul nostru să fie lipsit de apărare. Ce se întâmplă cu sistemul imunitar?

 •  
 •  
 •  

“Gândul, cea mai puternică forţă din univers”

– În “Inteligenţa materiei”, prima dvs. carte, aţi demonstrat cu argumente ştiinţifice că, dincolo de toate lucrurile vizibile, concrete, există un câmp de energie şi lumină, coordonat de o minte inteligentă. Cu alte cuvinte, că nu suntem singuri în univers, că Dumnezeu chiar există. V-a afectat certitudinea aceasta modul în care vă trăiţi viaţa de zi cu zi?

– Odată ce am înţeles că, de fapt, noi ne creăm pro­pria reali­tate, felul în care pri­veam lumea s-a schimbat. Descope­ririle fizi­cii cuantice au arătat că mintea noastră e cea care face să colap­seze undele de energie şi le trans­formă în parti­cule, adică în materie. A gândi înseamnă a transforma nevăzu­tul în văzut. Gândul e creator, e cea mai pu­ter­nică forţă din uni­vers. Iar Dumnezeu ne-a dat pu­terea ca, din milioanele de reali­tăţi posi­bile, care există în stare latentă, să aducem pe pământ, cu gân­durile noastre, doar una. Pe cea care seamănă cel mai mult cu gândurile noastre.

– Vreţi să spuneţi că ceea ce ni se întâmplă e oglinda a ceea ce gândim şi simţim?

– Exact. Când făceam cerce­tări pentru prima mea carte, am ajuns la concluzia că celulele au inteligenţa lor. Şi m-am speriat. Celulele reacţionau la gândurile şi sentimentele celui în cauză. S-a făcut şi un experi­ment în Occident, cu un eşantion de ADN, recoltat de la un individ şi dus la 1000 de km distanţă, într-un laborator. Persoana în cauză a fost pusă să privească un film frumos, cu ima­gini minunate, care stârneau bucurie. În acelaşi timp, la 1000 de km distanţă, mă­surătorile arătau cum spi­ra­la de ADN se relaxează. Când imaginile au fost schim­bate cu un film de groa­ză, ADN-ul a început, brusc, să se restrângă, contrac­tân­du-se. Aflând asta, m-a chinuit o întrebare: cum ştie corpul nostru ce e rău şi ce e bine? Dacă organis­mul nostru reacţionează pozitiv la bine şi negativ la rău, nu există decât o singură mare concluzie.

Legea binelui

– Care e aceea?

– Înseamnă că universul întreg are ca fundament o lege morală, legea binelui. Abia acum vă pot răs­pun­de la prima întrebare. Da, ca să fim fericiţi şi să­nătoşi, nu e nevoie decât să ne construim viaţa după legea aceasta.

– Cu alte cuvinte, un stil de viaţă sănătos începe de la a gândi şi a făptui binele?

– Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală. Cinci minute de mânie sau suferinţă imobilizează pen­tru 5 – 6 ore celulele gardian ale sistemului imuni­tar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de apă­rare, iar milioanele de celule moarte, viruşi şi bac­terii circulă libere prin organism, se pot localiza un­deva şi declanşa boala.

– Se şi spune în popor că “a murit de inimă rea”. La asta se referă oare?

– Stresul, care azi a luat proporţii gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalţi, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are şi ea un efect nociv asupra organis­mu­lui, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favo­riza debutul altor boli. Dar ştiaţi că şi frica ne face rău? Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cuşcă s-a pus un miel şi într-o cuşcă alăturată s-a pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frică. Orice dezechilibru emoţional adu­ce, mai devreme sau mai târziu, boala.

– Cu emoţiile nu-i de glumit. Cum ne putem pro­teja?

– Eu am învăţat să le stăpânesc. Încerc să nu mă implic afectiv intens, să nu mă enervez. Dacă cineva îmi greşeşte, fac un efort să-l iert, gândindu-mă că poate într-o zi va înţelege şi el ceea ce înţe­leg eu acum. Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favo­rabil sănă­tăţii. Sigur că sunt şi suferinţe care nu pot fi evitate. Dar e im­portant să rămânem con­ştienţi că fiecare minut de suferinţă sau stres ia din viaţa ce­lulei noastre.

Relaxare şi respiraţie

– Statisticile arată că stresul profesional e azi una din marile surse de boală. Munca în exces ameninţă să ne omoare lent.

– Dacă nu ne putem lua mici vacanţe, regulat, să ne luăm mă­car pauze de zece minute, la fiecare oră, în care să ne golim mintea şi să respirăm adânc. Putem să ne ridicăm de la birou şi să privim ceva frumos pe fe­reas­tră. Sau, în loc să bem trei cafele cu ochii în computer, să bem un ceai fără să ne gândim la nimic altceva. Să ne bucurăm de gustul şi aroma lui. Cu timpul, înveţi să te relaxezi în orice condiţii. Beduinii, de pildă, se odih­neau mergând pe cămile. Şi eu scriu şi citesc de dimineaţa până seara. Dar când simt că începe să se aşeze oboseala pe mintea mea, mă opresc şi aplic câte­va tehnici de relaxare.

– Ne puteţi da şi nouă un exemplu?

– Toate tehnicile de relaxare se bazează pe respi­raţie. Oboseala vine şi dintr-o lipsă de oxigenare a creierului. Stau câteva minute cu ochii închişi, încerc să îmi reprezint oboseala ca senzaţie la nivelul creie­ru­lui şi apoi, cu fiecare expiraţie profundă, îmi imagi­nez că o elimin. Fiecare îşi poate crea propria lui tehnică. Eu nici pentru durerile de cap nu iau pastile. Mă relaxez, mă concentrez pe starea de bine şi cald, o trec prin inimă şi apoi o trimit acolo unde mă doare. Fac asta de câteva ori şi durerea dispare.

– Să-ţi vizualizezi boala pare o condiţie foarte importantă pentru vindecare.

– Bernie Siegel, reputat oncolog din SUA, a luat mai mulţi bolnavi de cancer în ultima fază şi i-a învăţat tehnica imageriei: de mai multe ori pe zi, trebuia să-şi ima­gineze că distrug cance­rul din corp cu un foc, cu un animal care-l mă­nâncă, fiecare după cum dorea. După şase luni de zile, 40% din ei s-au vindecat. La testele psi­hologice, s-a dovedit că cei care s-au vin­decat erau cei optimişti, cei care credeau în Dumne­zeu şi cei care erau calmi. Îndoiala este un ob­stacol în calea oricărui succes şi mai ales a vindecării.

“Rugăciunea – o realitate fizică”

– Aţi amintit de Dumnezeu. Credinţa e şi ea parte din ecuaţia stării de bine?

– Rugăciunea e o realitate fizică, e un fel anume de a vorbi cu universul. Am testat eu însumi asta, de ne­nu­mărate ori, şi am rămas înfiorat văzând că poţi obţine un răspuns. Prin rugăciune, realitatea din jur se transfigurează, aducem la noi lumina din univers. Există cazul celebru al neurochirurgului american Eben Alexander, care, la 54 de ani, a făcut o meningo­en­cefalită bacteriană gravă. A stat o săptămână în comă, timp în care foarte multe persoane s-au rugat pentru el. După ce şi-a revenit, a spus că în tot timpul cât era în comă a văzut în jurul lui siluete umane care păreau să stea în genunchi şi de la care veneau spre el valuri de energie. Rugăciunile altora l-au vindecat. Dar şi propriile noastre rugăciuni ne ajută. Credinţa mobilizează, în mod cert, întreg sistemul imunitar. Nu spunea Iisus “credinţa ta te-a vindecat” ?

– Nutriţioniştii pun şi ei pe listă o condiţie a să­nă­tăţii: ce, cum şi cât mâncăm. Ţineţi cont de ea?

– Eu respect o regulă care se ştie încă de la Hipo­crat: să mănânci fără să satisfaci complet senzaţia de foame! Adipocitele aşteaptă semnalul că te-ai săturat ca să-şi extragă din alimente grăsimea. Dacă nu te sa­turi, nu te îngraşi. Studii de ultimă oră arată că lungi­mea telomerilor de la extremităţile cromozomilor, de care depinde durata vieţii, e influenţată favorabil de alimentaţia cu puţine calorii. Mănânc legume, icre de peşte, iaurt, lapte de soia, pe care îl beau dimineaţa, cu cereale integrale, mazăre, linte. Mănânc foarte rar carne. Nu beau, nu fumez, nu consum zahăr. Şi am grijă să ţin, din când în când, câte o zi de post, în care beau doar ceaiuri şi las organismul să se refacă. Dar, înainte de orice, am grijă să nu mă aşez niciodată la masă supărat. Masa ar trebui să fie o sărbătoare, să fie prilej de bucurie alături de ceilalţi. Sigur că azi nu ne mai potrivim toţi la masă, dar atunci când pre­pa­răm ceva de mâncare, s-o facem cu drag. Gândurile gospodinei trec şi-n bucatele pe care le găteşte.

– Din tot ce aţi spus, trag o concluzie: cele mai bune medicamente ne sunt, de fapt, la îndemână.

– Aşa e. Dumnezeu ne-a dat deja totul. Dacă vrem să rămânem sănătoşi şi fericiţi, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mişcare, să ne odihnim corect, să fim optimişti şi plini de speranţă. Să fim perseve­renţi cu pasiunile noastre, să ne antrenăm intelectual şi să ne ferim de rutină. Să facem constant schimbări în viaţa noastră. Şi să nu uităm că trebuie să păstrăm în permanenţă un echilibru între energia consumată prin efort şi energia obţinută prin odihnă şi activităţi care ne fortifică. Gândurile rele ne iau din viaţă, bucu­riile ne dau viaţă. Să căutăm bucuria, avem ne­voie de ea ca de pâinea noastră zilnică. Chiar dacă, uneori, n-o putem avea decât în imaginaţie.

Un interviu de Dia Radu

Sursa: http://www.formula-as.ro/2015/1153/stil-de-viata-100/dr-constantin-dulcan-avem-nevoie-de-bucurie-ca-de-painea-cea-zilnica-18800

Urmărește emisiunea „UNIVERSUL, între inteligență și întâmplare”, care l-a avut ca invitat pe Dumitru Constantin Dulcan:


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

24 Comments on D. C. Dulcan, neurolog: 5 minute de mânie face ca 5-6 ore organismul nostru să fie lipsit de apărare. Ce se întâmplă cu sistemul imunitar?

 1. vasile florea // 7 aprilie 2016 at 12:37 // Răspunde

  dumnezeu sa-l aiba inpaza ca bine ne invata acestmedic .Acum doar trebuie doar sa si facem ce zice!!

 2. Frumos si adevarat!
  Acuma, pornind de la faptul ca, creierasul nostru este compus din f multe celule, incluzand neuroni (unitatea morfofunctionala a sist nervos) care transmit si primesc semnale electro-chimice, informatie si celule gliale (microglia, macroglia: astrocite, oligodendroglii, celulele Schwann etc), stiind ca neuronii realizeaza o vasta retea fiind interconectati prin sinapse (axo-dendritice si axo-somatice), activit sist nervos realizandu-se astfel prin act reflex: calea aferenta, un centru de comanda, calea eferenta, arc reflex tip feed-back prin intermediul caruia receptionam si transmitere informatie prin influx nervos din interiorul si exteriorul organismului, acelasi exterior = constiinta colectiva, universala cosmica, infinita, in acord cu care rezonam cu cat mai constient cu atat mai bine din pdv al evolutiei fiintei umane…ridicandu-se firesc intrebarea (stiut fiind ca spre deosebire de celulele gliale care se divid, neuronul dupa cum am fost invatati pana acum, nu s-ar divide): de ce nu s-ar divide neuronul ?!…in opinie personala, in contextul evolutiei speciilor existand suficient spatiu/arie cortical pt activarea din starea latenta (asemanatoare zeilor, dupa cum ati afirmat in repetate randuri argumentand stiintific, domnule profesor) a neuronilor, celulelor, unitati de constiinta care inmagazineaza zestrea genetica ancestrala individuala interconectata la constiinta colectiva, deopotriva la constiinta universala cosmica. Cum s-ar multiplica/extinde nr de sinapse daca corelativ nu s-ar multiplica/divide/extinde si neuronul?!
  Pornind de la faptul ca mai multe celule formeaza tesuturile, mai multe tesuturi formeaza organele, mai multe organe formeaza sistemele si mai multe sisteme alcatuiesc organismul fiintei umane, in continuare mai multe organisme/fiinte umane compun neamurile, popoarele, umanitatea, locuitorii Terrei, fiinte divine minunate, ajungem la concluzia fireasca ca orice gand frumos, pur, rafinat, inalt, de bine suprem rezoneaza in univers si se implineste.
  Multumesc, cu aleasa consideratie… (din belagines )

 3. PACE, LUMINA, IUBIRE, UNIRE, BINE SUPREM, OM NOU, PAMANT NOU, CER NOU, o LUME NOUA salvata din captivitatea intunericului, necunoasterii, neiertarii, neiubirii. Aprindeti SCANTEILE DIVINE din interiorul propriei fiinte, cu GANDUL, CEA MAI PUTERNICA FORTA din UNIVERS, MESAJUL ANGELIC pentru eliberarea/salvarea/mantuirea,cum doriti fiecare sa denumiti, a sufletului, fiintei umane, umanitatii, planetei, spatiului cosmic!

  Toate au legatura cu toate:cu evenimentele care se deruleaza sub ochii nostri la nivel global, cu izbucnirea megadosarului PANAMA, deconspirarea celor care au intretinut razboaiele si inrobit fiinta umana prin supraindatorare financiar-bancara. Ganduri bune de PACE si LUMINA!

 4. minunat…

  :))

 5. Anghel Monica // 8 aprilie 2016 at 7:43 // Răspunde

  Ar trebui ca fiecare sa gandim pozitiv poate am schimba ceva in lumea asta.

 6. Legea Firii…multi au uitat-o, cativa mai stiu franturi din ea.

 7. CITEZ: „– Bernie Siegel, reputat oncolog din SUA, a luat mai mulţi bolnavi de cancer în ultima fază şi i-a învăţat tehnica imageriei: de mai multe ori pe zi, trebuia să-şi ima­gineze că distrug cance­rul din corp cu un foc, cu un animal care-l mă­nâncă, fiecare după cum dorea. După şase luni de zile, 40% din ei s-au vindecat. La testele psi­hologice, s-a dovedit că cei care s-au vin­decat erau cei optimişti, cei care credeau în Dumne­zeu şi cei care erau calmi. Îndoiala este un ob­stacol în calea oricărui succes şi mai ales a vindecării.”

  Ba voi sunteti nebuni? Cum sa spui o asemenea ineptie? Prin simplul fapt ca toti ati comentat exclusiv lucruri positive despre acest articol arata unul din urmatoarele 2 lucruri:

  1. Ori nu l-ati citit si pur si simplu ati dat scroll pana jos si v-ati dat experti si oameni curati, felicitand gunoiul asta.
  2. Ori sunteti atat de prosti incat chiar credeti ce scrie aici.

  In ambele cazuri e penibil.

  Daca s-ar vindeca cancerul chiar si IN FAZELE TERMINALE (atentie la cretinism) la 40% prin simpla gandire pozitiva … ar insemna ca s-a gasit leacul. Nici prin mama operatiilor si citostaticelor nu scapi de cancer in fazele terminale. Rata mondiala de supravietuire este undeva la sub 1% in fazele terminale!!

  Absolut PENIBIL!

  • Daniel Roxin // 8 aprilie 2016 at 16:24 // Răspunde

   Absolut penibil este comentariul tau. Punctul2, pana la jumatate, cred ca te caracterizeaza pe tine! Dar pt asta nu e leac…

   • un oarecare // 4 iulie 2016 at 17:39 // Răspunde

    Lasa-l Daniele ca asta na auzit de efectul placebo , asta sunt sigur ca nici macar nu a verificat ce spune acest medic , dar ii place sa de-a din gura ca fufa din fund

  • Omule, esti fara speranta! De fapt, esti contraexemplul ce dovedeste ca prof Dulcan are dreptate.

  • Nu cred ca ai auzit de mafia farmaceutica. Pai ei din ce sa mai scoata bani, daca oamenii ar stii ca leacul e la indemana lor.
   Si nu cred ca e corect sa-l jignesti pe dl Dulcan.

  • PENIBIL ESTI TU,CAUZA CANCERULUI ESTE STRESUL………URA, MANIA SI TOT CE DERIVA DIN CELE DOUA…… INSTALAT CANCERUL NU MAI AI CE FACE!
   ADEVARAT!…….DESI SUNT CAZURI DE VINDECARE PRIN PUTEREA RUGACIUNII, DAR E GREU SA PRACTICI DACA TOATA VIATA AI FOST UN PACHET DE NERVI SI LIPSA DE CREDINTA!

 8. De fapt, cancerul (generat de diviziunea anarhica a celulelor)este o boala a sufletului cf cauzelor spirituale ale bolilor, situatie in care individul nu a asimilat cel putin jumatate din lectiile karmice ce i-au fost propuse in aceasta viata, refuzand astfel evolutia, neoplasmul reprezentand o autodistrugere, boala sentimentului negativ, deprimarea, nemultumirea fata de sine, de soarta si atasamentul fata de viitor; pacientii cad in depresie si regreta trecutul. Regenerarea iubirii fata de alti oameni este prima cale spre vindecarea cancerului si a oricaror alte boli. Tine absolut de alegerea individuala in gasirea caii de parcurs in viata. Toti cei care s-au vindecat in general, au inteles ca trebuie sa-si schimbe perceptia despre viata si moarte, cu influenta asupra ph-ului care a trecut din acid in alcalin, secretul vindecarilor miraculoase (celula sanatoasa o insanatoseste si pe cea de alaturi prin schimbul tisular la niv membranei celulare care are permeabilitate selectiva si este polarizata electric, asa cum celula bolnava o imbolnaveste dupa acelasi mecanism pe cea de alaturi). Ganduri bune pt un ph bun = sanatate, vigoare, tonus fizic si psihic excelent!

 9. Mdea…toti sclavii sa gindeasca pozitiv. Nici o revolutie adevarata nu s-a facut cu zimbetul pe fata! Dar asta doresc si cei care conduc lumea…ginditi „pozitiv”, dati din coada chiar si atunci cind sufletul va ia foc de la nedreptatile sociale, nu va revoltati, ramineti sclavii propriilor religii si nimic nu se va schimba!

 10. cetățeanul tulburat // 9 aprilie 2016 at 7:14 // Răspunde

  Alexandru…vezi că sunt lucruri în viața asta care ne sunt ascunse și nu avem voie să le cunoaștem, elita ne vrea oi și să lăsăm planeta pentru alții (dar nu pentru oameni) corpul uman în special creierul are puteri inimaginabile, iar pe noi nu ne inițiază nimeni ce și cum, trebuie să trăim cât putem în societatea asta falsă, iar apoi să ne transferăm dincolo…
  Caută pe net Valiant Thor și încearcă să afli cât mai multe, sapă adânc după informații și o să îți dai seama că viața pe planeta asta așa cum o cunoști, e o mare păcăleală!

 11. Pfiii…VIATA pe planeta asta frumoasa, infinit de albastra, stralucitoare se desfasoara in baza principiul dupa care este organizat, alcatuit si functioneaza organismul uman, un biocomputer, interconectat la tot si toate in constiinta universala.
  Fiti frumosti in trup, suflet si spirit, caci chiar asa SUNTETI! Si mai ALES, sa fiti iubiti, iubindu-va…din infinita, neconditionata IUBIRE DIVINA care ne invaluie pe toti in mod miraculos, salvandu-ne pe toti pana la unul, caci ea, IUBIREA ESTE SINGURUL LUCRU CARE SE POATE IMPARTI LA INFINIT FARA SA SE MICSOREZE!- de la al nostru ieromonah Hrisostom…

 12. Omul are 7 chackre pe care le energizezi astfel: jumătatea de sus ( de la inima in sus ) prin respirație si jumătatea de jos(de la stomac in jos ) prin exerciții fizice. Pentru a elimina stresul trebuie sa te vindeci de trecut si sa trăiesti prezentul pe care il materializezi prin lumină ,muzică si dacă vrei un betisor parfumat. Vă multumesc pentru timpul acordat.

 13. 5 minute de mînie FAC ca, nu ” face ca… ”. Ce naiba, dom’le?! :))

 14. SERBAN FLORICA // 3 iulie 2016 at 12:04 // Răspunde

  CREDINTA SI FAPTELE BUNE ADUC PACE SI LINISTE IN SUFLET,IAR O GINDIRE POZITIVA NE POATE ADUCE ALINARE SI VINDECARE. IN URMA CU 5 ANI MI-A MURIT NORA LA NASTERE INFECTIE NASOCOMIALA .MENTIONEZ ACEST LUCRU DEOARECE NU STIAM DECIT SA URASC TOT ,NU PUTEAM DORMI NOPTILE TREBUIA SA MA OCUP SI DE FETITA EI AM LUAT-O DI MATERNITATE SI TOATA URA A DURAT MAI BINE DE DOI ANI.INTR-O ZI AM REUSIT SA MA ELIBEREZ DE URA SA INCERC SA FIU MAI BUNA SI IN PRIMUL RIND SA IERT.ORAGANISMUL MI-A FUNCTIONAT DIN CE IN CE MAI BINE SI CU AJUTORUL DOMNULUI AM REUSIT SA RAZBESC.DECI…ORICE E POSIBIL IN VIATA DOAR SA AVEM CREDINTA SI FAPTE BUNE.

 15. La chestia cu cancerul… se discuta… eu personal cunosc oameni vindecați de cancer, oameni care au adoptat cu strictețe un mod de viață numit ortodoxie (care nu este religie, este un mod de viață, religia și religiile sunt de obicei schingiuiri și chinuiri ale gândirii libere, eschivări de la adevăr, superstiții pretexto-scuzabile, „pârâri ale luminii”, cum spunea Grigore Vieru, care de obicei încep cu „dacă”). Nu zic nimic de la mine, zic din ce am văzut: oameni care și-au ordonat și curățat viața exterioară și interioară s-au vindecat de cancer. De fapt când faci un legământ cu binele, cu adevărul, simți cum capeți putere și determinare, capeți viață. Ce oameni minunați!…

 16. Mindru Petru // 9 iulie 2016 at 9:58 // Răspunde

  Felicitari Daniel pentru ce faci!
  As dori sa luam legatura daca se poate prin tf.
  Multumesc.

 17. stefan cornelia // 12 iulie 2016 at 10:40 // Răspunde

  Da, viata e o multitudine de trairi si fiecare individ este creat unic, drept pentru care fiecare vrea sa vada prin proprii ochi si constiinta experienta ei. Asadar, mi se pare foarte frumos ce spune d-l profesor si nu am avea nimic de pierdut daca am incerca macar o frantura din cele spuse(azi si poate maine mai mult). Dorim tuturor celor care au citit sa le fie de folos(mai ales noua). Multumim, multumim, multumimm…. Va dorim sa aveti succes, gand de rugaciune si impacare cu sine 🙂

 18. Slava lui Dumnezeu,ca sunt oameni care pun inainte de toate pe Dumnezeu si creatzia SA : iubirea, nadejdea si dragostea ! Multzumim lui Dumnezeu, intru sfintzii SAI ! Doamne ajuta-n tot / toate si pe Tot Neamul Omenesc !!!

 19. Maria Magdalena Todory // 8 septembrie 2018 at 13:28 // Răspunde

  Extraordinar si frumos, am trait personal cateva din exemplele date de domnul profesor , pot spune ca totul este real, doar credinta , optimismul si bunatatea te fac invingator.Viseaza, creaza si daruieste tot ce e mai bun din tine si daruieste intregi lumi bunatate, iubeste l pe Dumnezeul tau ca ti a daruit totul , dar iubeste ti si aproapele, fi bun si intelept , ca atat gandurile cat si faptele tale, tot la tine se intorc.Lumea e frumoasa daca o cream cu ganduri bune.Fiti iubiti, bucuria si fericirea sa va insoteasca la fiecare pas😂😇🤡

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii