AIM radionica curs online

Noutăți

Cursa către Polul Sud geografic. Povestea dramatică a exploratorilor Roald Amundsen și Falcon Scott, primii care au ajuns acolo la începutul secolului XX

La începutul anilor 1900, exploratorii Roald Amundsen și Robert Falcon Scott au lansat două expediții aproape simultane către Antarctica, într-o cursă de stabilire a primei persoane care avea să pună piciorul la Polul Sud geografic. Cu toate acestea, în timp ce ambii bărbați au ajuns în cele din urmă în Antarctica, doar unul dintre ei a mai reușit să se întoarcă pentru a spune povestea. Roald Engelbregt Gravning Amundsen a fost primul om care a ajuns la Polul Sud în anul 1911. De asemenea, a fost primul navigator care a reușit să traverseze Pasajul de nord-vest.

De cealaltă parte, Robert Falcon Scott, fost ofițer englez, și-a pierdut viața la întoarcerea din Antarctica, împreună cu cei 4 membri ai expediției sale. La jumătatea drumului a descoperit că Amundsen i-o luase înainte. În timpul călătoriei de întoarcere spre tabăra de bază, cu toate că era profund dezamăgit, s-a angajat activ împreună cu însoțitorii săi în ceea ce era de fapt sarcina principală a misiunii: recoltarea de material biologic și geologic. La 17 kilometri de depozitul de provizii, unde ar fi putut găsi combustibil și alimente de primă necesitate pentru a se salva, a fost oprit de o furtună cumplită. Moartea s-a produs în câteva zile, din cauza înghețului, în luna martie 1912.

cursa

Amundsen și Scott s-au bazat pe diferite forme de transport în timpul călătoriilor lor. Scott s-a folosit de câini de sanie, ponei manciurieni și chiar câteva tractoare motorizate. Autovehiculele s-au împotmolit în ghețuri, iar poneii au înghețat de frig și au trebuit să fie împușcați. După aceste incidente nefericite el și echipa sa au fost forțați să-și continue călătoria pe jos. Norvegianul Amundsen s-a bazat exclusiv pe schiuri și câini de sanie.

Grație vitezei câinilor, echipa lui Amundsen a reușit să parcurgă cam 30-40 de km pe zi, iar la începutul lunii decembrie a pătruns mai adânc în inima Antarcticii decât oricine altcineva până atunci. În cele din urmă, la 14 decembrie 1911, el și însoțitorii săi au sosit la Polul Sud. Oamenii au plantat steagul norvegian, au fumat trabucuri și s-au pozat pentru istorie.

cursa4


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii