Noutăți

Curiozități despre stângaci – misterul geneticii umane…

Există printre noi o „minoritate” la care nu ne gândim prea mult și care îi uimește pe savanți de decenii întregi: stângacii. Aproximativ 10% din populația lumii este stângace, însă nimeni nu știe cu siguranță de ce acești oameni sunt atât de rari. Probabil că este vorba de un amestec de factori, care includ genetica, evoluția și chiar și hormonii prenatali.

Sau cauzele ar putea fi altele. În acest articol îți prezentăm cele mai interesante curiozități despre stângaci descoperite până acum de oamenii de știință. Dacă 10% din populația generală este stângace, la gemeni, această pondere este de 21%. Așadar, gemenii au o probabilitate de două ori mai mare să fie stângaci și nimeni nu știe exact de ce.

Doi părinți stângaci au o șansă de 26,1% să aibă un copil stângaci, în timp ce la părinții dreptaci șansa este de doar 9,5%. Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre stângaci. Oamenii nu sunt singurele ființe care manifestă o preferință pentru folosirea unei anumite părți a corpului.

Spre exemplu, cimpanzeii sunt dreptaci în proporție de 70% din efectivele speciei. De asemenea, s-a observat că unele broaște de copac preferă să sară într-o anumită direcție – stânga sau dreapta – atunci când fug de prădători.

Citește mai mult: Incredibilia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Curiozități despre stângaci – misterul geneticii umane…

 1. Mihai Derolgea // 18 februarie 2020 at 22:59 // Răspunde

  Eu m-am născut stângaci.

  Când am fost dat la școală, doream sa scriu cu stânga dar nu am fost lăsat, atât de părinții mei, cat și de învățătoare. De frustrare, pentru că nu puteam sa fac bastonașele cu mana dreaptă, am venit acasă cu un caiet mâzgălit. Mama a considerat că e mai bine să mă bată. Nu era prima data.

  Vrand, nevrând, m-am adaptat – cu impunerea și abuzurile aferente – și am scris cu dreapta.
  Stiința spune că acest abuz lasă urme adânci, că este vorba de o mutilare psihico-emotionala pe viață. Sunt de acord, o simt pe pielea mea (asta, pe lângă multe alte bătăi și abuzuri pe care le-am primit în copilăria mea de la asa-zisii mei părinți).

  Astazi am 43 de ani. Toată viața am scris cu dreapta (am un scris destul de frumos), am mâncat cu dreapta, dar daca am nevoie sa bricolez ceva (de la bătutul unui cui și până la bormasina sau drujba cu care tai copaci) sau sa vorbesc la telefon, o fac numai cu mana stânga, pentru că așa m-am creat divinitatea. Daca as bate un cui cu mana dreaptă, mi-aș da cu ciocanul in cap. 🙂
  Și astăzi, la vârsta mea, mi se întâmplă uneori sa nu știu exact in ce mana sa țin un cuțit cand vreau sa curat o ceapa.

  Așa se întâmplă când ai o cârdășie între doi părinți cretini și o învățătoare și mai cretina.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii