Noutăți

Curentul oceanic s-ar putea încălzi foarte mult

  •  
  •  
  •  

Curenții oceanici întruchipează mișcarea, șerpuindu-și drumul de la tropice la poli și înapoi, schimbând cantități mari de apă dintr-o clipă în alta. Dar sunt și incredibil de bătrâni, urmând cursul lor de bază de milioane de ani.

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Binghamton, Universitatea de Stat din New York, a constatat că Extensia curentă Kuroshio este sensibilă la schimbările climatice globale și are potențialul de a se încălzi foarte mult odată cu creșterea nivelului de dioxid de carbon.

Curentul major de la granița vestică din nordul Oceanului Pacific, Kuroshio Current and Extension, este analog cu Gulf Stream, care curge de-a lungul coastei de est a Americii de Nord.

Conduși de vânt, curenții de frontieră sunt caii de lucru ai oceanului, mișcând căldura, sarea și gazele din mările ecuatoriale către latitudinile mijlocii.

Căldura provine din apele de suprafață care se adună în vestul Oceanului Pacific de-a lungul ecuatorului, numită bazinul cald de vest al Pacificului.

Curentul Kuroshio duce aceste ape spre nord, pe lângă coasta japoneză și apoi spre est, la latitudinea de 36° N, unde se unește cu Oceanul Pacific deschis. În acest moment, devine Extensia curentă Kuroshio.

Această căldură provine din apele de suprafață care se adună în vestul Oceanului Pacific de-a lungul ecuatorului, numită bazinul cald de vest al Pacificului.

Curentul Kuroshio duce aceste ape spre nord, pe lângă coasta japoneză și apoi spre est, la latitudinea de 36° N, unde se unește cu Oceanul Pacific deschis. În acest moment, devine Extensia curentă Kuroshio.

Datorită impactului lor asupra biodiversității, vremii și climei, înțelegerea modului în care curenții de frontieră precum Kuroshio vor răspunde la schimbările climatice și creșterea nivelului de CO2 în atmosferă este esențială.

Astăzi, acești curenți se încălzesc de două până la trei ori mai repede decât în alte zone ale oceanului.

Studiile de modele oceanice și datele observaționale arată, de asemenea, că Extensia curentă Kuroshio se deplasează spre nord și își mărește capacitatea de transport, dar cercetătorii nu știu încă cum vor afecta aceste schimbări organismele care trăiesc acolo sau modelele meteo și climatice locale și regionale.

Material furnizat de Universitatea Binghamton

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii