Noutăți

Cunoscuții peștișori aurii pot produce… alcool, iar acum știm și cum!

  •  
  •  
  •  

Se pare că Goldfish, sau peștișorii aurii pe care mulți deținători de acvarii îi au pot să producă alcool atunci când condițiile o permit. După o serie de cercetări, oamenii de știință au descoperit cum reușesc să transforme „apa în vin”, ca în istorisirea biblică.

Abilitatea de a transforma apa în care înoată în alcool este de fapt o adaptare evolutivă la mediul în care trăiesc peștișorii aurii, precum și ruda lor apropiată, crapul crucian. În timpul lungilor luni de iarnă din nordul Europei, crapul crucian trebuie să supraviețuiască în iazuri care îngheață frecvent pentru perioade lungi de timp. Pentru a face față vieții în apa complet lipsită de oxigen, crapul trece la respirația anaerobă timp de câteva săptămâni. Pe măsură ce respiră anaerob, în corpul său se acumulează acidului lactic. Pentru a face față acestei situații, peștii îl convertesc în etanol – sau alcool – înainte de a-l elibera prin branhii în apa din jur. Concentrațiile de alcool din sânge ale crapul crucian pot ajunge la mai mult de 50 mg pe 100 mililitri.

În timp ce cele mai multe vertebrate au un set de proteine care sunt utilizate pentru a canaliza carbohidrații, cum ar fi glucoza, spre defalcarea lor în mitocondrii, crapul crucian și cunoscuții pești aurii au două. Această a doua proteină duplicată se dovedește a fi puternic activată în absența oxigenului și canalizează acidul lactic produs în timpul respirației anaerobe în etanol, în afara mitocondriilor.

sursa: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/goldfish-can-make-their-own-alcohol-and-now-we-know-how/

sursa: http://www.sciencealert.com/your-goldfish-copes-with-your-dank-aquarium-by-making-alcohol

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Cunoscuții peștișori aurii pot produce… alcool, iar acum știm și cum!

  1. Nu ma mai mira nimic!…dupa ce i-am vazut pe unii facind din apa,salam!

  2. Presimt ca dupa stirea asta acvaristica va suferi un reviriment spectaculos!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii