Noutăți

Cumplita răscoală a șipailor, petrecută în India secolului XIX, a zguduit Imperiul Britanic din temelii, deși a pornit de la un amănunt banal. Care a fost acesta?

În epoca în care India era colonie britanică, în anii ’50 ai secolului XIX, englezii se foloseau de militari recrutați dintre băștinași, numiți șipai. La 10 mai 1857 șipaii s-au răzvrătit contra Imperiului Britanic. Puternica lor revoltă a fost complet înăbușită abia peste doi ani, în 1859.

Unitățile formate din băștinașii indieni care s-au înregimentat în solda Imperiului Britanic erau foarte numeroase. De fapt, șipaii erau cu mult mai mulți decât militarii proveniți din insulele britanice sau din alte zone ale imperiului. Ei foloseau un armament specific și tactici de luptă proprii, inspirate din cele tradiționale.

a

Aparent, vestita răscoală a șipailor a pornit de la un amănunt minor, dar la originea sa a stat, în realitate, o tensiune care s-a acumulat vreme de decenii, determinată de raporturile de tip colonial. Nicio populație autohtonă dintr-o regiune cu statut de colonie nu poate fi supusă abuzurilor unei puteri străine, la nesfârșit, fără a se acumula tensiuni de acest fel, ajungându-se, finalmente, la confruntări extrem de violente. Picătura care a umplut paharul, în cazul revoltei șipailor, a fost… introducerea unui nou model de armă. Mai exact pușca Enfield!

c

b

Pentru această pușcă se foloseau cartușe al căror înveliș de carton era impregnat cu o substanță grasă, în scopul etanșării și impermeabilizării. Această substanță era fie seu de vită, fie grăsime de porc. Cum majoritatea șipailor erau hinduși sau musulmani – primii considerând vaca un animal sacru iar secunzii considerând porcul un animal impur – iar încărcarea noului tip de pușcă impunea desfacerea cartușului cu dinții, e ușor de presupus cu câtă bucurie au primit șipaii noile arme. Și mai ales muniția aferentă!

Aflând ce fel ingrediente erau folosite pentru gresarea exteriorului cartușelor, soldații recrutați dintre indienii de religie hindusă ori musulmană au refuzat să mai execute ordinele. Ei au considerat că ingredientul problematic a fost folosit în mod deliberat și chiar că ocupantul britanic urmărea, pe termen lung, să îi facă să se convertească la religia sa. Pedepsele drastice aplicate soldaților nesupuși nu au făcut, inițial, decât să agraveze problema.

d

În lunile ce au urmat, răscoala s-a propagat cu viteză. Pentru reprimarea sa, britanicii au aplicat pedepse extrem de crude – gândite ca măsuri de război psihologic, în vreme ce șipaii, dezlănțuiți, ucideau fără ezitare orice englez capturat. Cu toate că șipaii răzvrătiți ajunseseră, chiar, să își pună în frunte propriul împărat, care ar fi urmat să conducă India eliberată, în cele din urmă forța militară a Imperiului Britanic, sub stăpânirea căruia se aflau două treimi din teritoriul indian, și-a spus cuvântul. În ciuda luptei lor disperate contra mașinăriei de război a celei mai mari puteri militare a momentului, șipaii au fost biruiți. Totuși, ca efect al răscoalei șipailor, faimoasa Companie a Indiilor de Est a fost supusă desființării.

9IN-1858-3-19-A1 -------------------- D: -------------------- Sepoy-Aufstand/Eroberung v.Lucknow/Gem. Ostindien / Sepoy-Aufstand, 10. Mai 1857 bis zu seiner Niederschlagung am 18.Juni 1858. Aufstandsbewegung der im Dienst der britischen Ostindischen Kompanie stehenden Eingeborenen. - Die Eroberung von Lucknow, durch britische Truppen am 19. Maerz 1858.- Gemaelde, unbez. (1st Queens Dragoon Guards Regimental Museum, Shrewsbury) -------------------- E: -------------------- Sepoy Rebellion / Taking of Lucknow East India / Sepoy Rebellion, 10th May 1858 until its defeat on 18th June 1858. Rebellion of the natives working for the British East India Company. - The Taking of Lucknow by British troups on 19th March 1858. - Painting, unsigned. (1st Queens Dragoon Guards Regimental Museum, Shrewsbury)

Surse: wikipedia.org, www.guns.com, razboipace.blogspot.ro

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii