Noutăți

Cum vor cei de la MIT să-i atragă pe extratereștri pe Terra. Proiectul „Lumina verde a Pământului”

Dacă nu putem noi să explorăm alte lumi potențial locuite, neavând tehnologia atât de avansată, cercetătorii americani se gândesc la tot felul de metode prin care să atragem noi extratereștri pe Terra. „Lumina verde a Pământului” este un astfel de proiect prin care cei de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) doresc să lanseze în spațiu o lumină laser vizibilă de la 20.000 de ani-lumină. Potrivit acestora, o lumină laser de 1 sau 2 megawați emisă de un telescop de circa 45 de metri lungime ar putea servi ca un far al Pământului în Univers. Cercetătorii sunt convinși că sistemul de radiații infraroșii ar putea fi suficient de puternic încât să fie detectat de o specie extraterestră cel puțin la fel de evoluată ca umanitatea și să îl diferențieze de radiațiile unor stele.

“Acesta ar fi un proiect provocator, dar nu unul imposibil. Tipurile de lasere și telescoape care se construiesc astăzi pot produce un semnal detectabil, astfel încât un astronom dintr-o altă lume ar observa ceva neobișnuit cu privire la spectrul său. Nu putem afirma cert că laserul își va atinge scopul, dar măcar ne facem văzuți în sistemul solar. Nu poți să ai pretenția să fii vizitat de extratereștri, dar tu să nu faci nimic în a fi detectabil. S-ar putea construi chiar două telescoape: unul de 30 de metri lungime care va genera o lumină laser de doi megawați și altul de 45 de metri lungime, care emite laser de un megawatt”, a declarat James Clark, unul dintre semnatarii lucrării.

Lumina primului laser ar trebui să ajungă până în Proxima Centauri b, aflată la patru ani-lumină de noi, iar al doilea s-ar vedea până în sistemul Trappist-1, aflat la 40 de ani-lumină depărtare. Combinate, cele două lasere s-ar putea vedea de la 20.000 de ani-lumină.

Avem în prezent tehnologia construirii unui astfel de telescop, însă poate fi acesta cea mai bună metodă de a descoperi dacă suntem singuri sau nu în Univers? Nu am putea da peste o civilizație extraterestră ostilă nouă, dacă există într-adevăr viață și în alte locuri din Univers? Sigur acestea sunt întrebări potențiale de care ar trebui să ținem cont în momentul în care acest proiect, sau unul asemănător de semnalizare a Pământului în spațiu va fi pus în aplicare.

sursa:https://www.sciencealert.com/laser-beacon-tech-could-grab-alien-attention
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii