Noutăți

Cum va arăta Catedrala Mântuirii Neamului la interior? Fotografii în premieră

 •  
 •  
 •  

O construcție impresionantă ca mărime și costuri (cu ceva sub 100 de milioane de euro), Catedrala Mântuirii Neamului va impresiona și la interior, așa după cum veți vedea din fotografiile cu simulările designului interior pe care BOR le-a făcut publice.

Un proiect controversat, catedrala va concura în viitor, prin spectaculozitate, catedralele catolice occidentale. Dincolo de opiniile pro sau contra, așa cum se întâmplă astăzi și cu hulita Casă a Poporului, ea va deveni un obiectiv cu care mulți se vor mândri, un obiectiv care va atrage și mulți turiști, alături de credincioși…

catedrala exterior

catedrala 5

catedrala 4

catedrala 3

catedrala 1

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

18 Comments on Cum va arăta Catedrala Mântuirii Neamului la interior? Fotografii în premieră

 1. HASUC RADU DAN // 7 ianuarie 2016 at 18:06 // Răspunde

  SINCER MA BUCUR CA VOM AVEA SI NOI O ASEMENEA CAPODOPERA.
  MULTE STATE CIVILIZATE AU ASA CEVA SI CAND MERGEM SA VIZITAM NU NE MAI OPRIM A FOTOGRAFIA,F BINE AVEM OCAZIA SA VINA SI LA NOI STRINI SA FOTOGRAFIEZE.
  FFF BINE.SUSTIN MORAL SI MATERIAL ACEASTA FRUMOASA CATEDRALA SPIRITUALA,
  DAN RADU HASUC

  • Sincer sa fiu,,,,eu nu m-as bucura daca copilul tau ar muri in spital din cauza lipsei medicamentelor si aparaturii medicale,si nu ti-ar mai ramane decat sa te rogi pentru sufletul lui,la catedrala mantuirii neamului.

   Trezeste-te,,,,sau schimba spitalul

  • Capod-Opera, da !

 2. Mda o minunăție așa ceva va atrage milioane de turiști anual.

 3. Dacă va arata așa depășește vaticanul ca frumusețe.

  • Siigur ca da, va fi cu muuuult mai frumoasa decat ORICE a fost construit in lume crestina, vreodata ! (Gust de reterdati)

 4. Foarte frumos mas bucura sa se termine cuand sa o putwm vizita ai o mandrie a neamului ROMANESC

 5. Aceasta catedrala o sa fie construita din sudoarea unui popor foarte sarac…Cate spitale s-ar putea construi cu acei bani? Cate vieti salvate? Adevarata biserica a Domnului este BISERICA VIE. Ce s-ar intampla oare daca nu ne-am mai preocupa asa de mult de ziduri ci infrumusetarea bisericilor din noi insine?

  • Pai ai sansa sa incepi de pe-acuma sa nu mai judeci. Asa vei fi mult mai frumoasa. De spitale… intreaba-l pe cseke atilla de ce le-a inchis pe cele facute de Ceausescu. Despre saraci, cere-i inapoi lui Nastase petrolul dat austriecilor care acum au spitale cate vor pe banii nostri. Si putina cultura generala nu strica. Nu de alta, dar sa nu fii penibila si urata sufleteste.

 6. arena nationala care nu este omologata si in care patrunde apa de ploaie oare cat a costat? si ce valori arhitecturale descoperim acolo ?

 7. Va fi o bijuterie.Ma bucur ca,in sfarsit,vom avea si noi crestinii-ortodocsi o catedrala.Domnul sa binecuvinteze pe cei care construiesc,pe donatori si binefacatori.Am susutinut si voi sustine in continuarea acest grandios proiect.

 8. Ma bucur ca in sfarsit vad si pareri pro in privinta catedralei,ca facebook eri au facut o terci in toate privintele.Niste orbi prin excelenta cei care critica. Sa dam exemple de nedreptati sociale sunt cu milionaele,unul din ele este sediul parlamentului european care este gigantic,pentru ce la trebuie parlamentarilor cladiri gigantice. Iar cat despre infocati de a critica biserica sa mai citeasca si dumnnealor ceva dogmatica. Cand Maica Domnului apare iintr o revelatie nu spune niciodata sa se zideasca spitale. Asta este partea social-politica,ei ne au distrus ca neam si societate nu biserica,ca de n ar fi BOR am fi demult pierduti ca neam unit.

 9. Câte miliarde au ciordit politicii, nui nimic de criticat?

 10. Stelian Gombos // 19 aprilie 2016 at 14:58 // Răspunde

  Câteva gânduri, impresii şi idei despre Catedrala Mântuirii Neamului Românesc…

  Catedrala Mântuirii Neamului Românesc reprezintă sinteza ethosului creştin-ortodox al poporului român, zidirea ei implicând variate semnificaţii de la cele duhovniceşti – liturgice-teologice până la cele naţionale-arhitecturale-sociale. În acest sens zidirea ei se constituie într-un simbol al permanenţei sintezei dintre Biserică şi Neam, precum şi într-o afirmare dinamică a valorilor spirituale şi culturale ale poporului român. În imaginea ei se vor regăsi tradiţia şi modernitatea, universalul şi particularul, amprenta inconfundabilă a devenirii istoric-religioase şi culturale a poporului român şi amprenta năzuinţelor spirituale ale acestui popor pentru veacurile ce vor veni.
  Este nevoie de un asemenea efort spiritual şi material pentru a da viaţa sacră unui spaţiu care va folosi nemijlocit nu numai unui popor aflat în rugăciune, ci şi unui popor chemat să-şi afirme mereu identitatea, verticalitatea şi măiestria, precum şi fidelitatea faţă de năzuinţele înaintaşilor care doreau cu ardoare zidirea unui asemenea locaş. Comuniune a oamenilor cu Iisus Hristos şi întreolaltă, legătură între generaţii, punte între eclesial, cultural şi social, deschidere responsabilă spre istoria şi spiritualitatea poporului, afirmare a identităţii şi a permanenţei creştinismului ortodox pe aceste meleaguri, simbol al unităţii spirituale a poporului român, spaţiu viu al afirmării valorilor Evangheliei lui Iisus Hristos într-o lume secularizată şi globalizată, Catedrala Mântuirii Neamului Românesc rămâne un ideal care trebuie asumat continuu de către fiecare creştin. De ce? Pentru că are menirea cuprinzătoare de a ne aduce aminte, mereu şi mereu, într-o lume care renunţă cu atâta uşurinţă la propriile-i rădăcini transcendente, cine suntem. Numai în măsura în care vom conştientiza necesitatea acestei mişcări lăuntrice de asumare dinamică a identităţii noastre vom reuşi să descoperim sensul ultim al acestei zidiri impresionante pe pământ românesc care nu este altul decât cel legat de aspiraţia spre propăşire şi mărturisire a credinţei neamului. Ori neamul – chiar într-o lume globalizată – ca de altfel fiecare persoană – chiar într-o lume hiper-individualizată – este chemată să conştientizeze că nu-şi poate afla sensul profund şi ultim al existenţei în afara lui Iisus Hristos. Catedrala ne arată că menirea ultimă a lumii este dincolo de lume, ea ne indică că locul omului este Biserica şi Iisus Hristos este locul omului: în acest adevăr stă „pragul speranţei” pentru noi…
  Credinţa ca manifestare a persoanei în comuniune se poate întrupa într-o viziune teologică asupra orânduirii spaţiului sacru care teologhiseşte şi exprimă această credinţă într-o intimă corespondenţă cu Evanghelia, dogma şi experienţa Bisericii. Arhitectonica Catedralei ne introduce în experienţa eclesială a credinţei care converge în multiplele ei manifestări spre dimensiunea sacramentală, care, în Euharistie oferă omului unirea maximă cu Iisus Hristos şi totodată pregustarea plină de har şi de adevăr a Împărăţiei ca neînserată zi a opta. Configuraţia ansamblului arhitectural pune această dimensiune sacramental-liturgică în centru prin simbolistica POTIRULUI, după cum în interiorul acestui centru se ridică maiestuos Catedrala a cărei simbolistică gravitează în jurul Pantocratorului Iisus Hristos şi a Treimii care cuprinde întreg universul creat, începutul, mijlocul şi sfârşitul creaţiei. Statornicia Tradiţiei Bisericii se împleteşte constructiv cu dinamica acesteia într-o aspiraţie spre a cuprinde universalul şi particularul într-o sinteză a coborârii iubitoare şi mântuitoare a lui Dumnezeu la om şi o urcare iubitoare şi mântuitoare a omului la Dumnezeu prin Iisus Hristos în Duhul Sfânt. Desigur nu lipseşte din ansamblul arhitectural nici dimensiunea eshatologică a creaţiei reprezentată de cele opt turle ca simbol al zilei a opta. În interiorul Catedralei ca spaţiu sacru, oamenii nu numai vor privi estetica plină de semnificaţii teologice, duhovniceşti şi culturale, ci se vor ruga, se vor angaja într-un itinerar spre sfinţenie, pregustând taina zilei a opta în Tainele Bisericii şi făcând experienţa acestei Taine ca şi sens profund şi esenţial al existenţei personal-comunitare descoperite deplin în Iisus Hristos.
  Asumarea unui asemenea proiect deşi se realizează în istorie, depăşeşte pentru fiecare creştin, imediatul cotidian, asemuindu-se cu itinerarul „darului” transformat după cuvintele lui Iisus Hristos în „comoara din ceruri”. De aceea, darul fiecăruia pentru aici, în vederea unei asemenea construcţii, va fi „un dar pentru eternitate”. Pentru împlinirea acestui deziderat spiritual care se întinde ca un arc peste generaţii este nevoie să-i acordăm acestuia un loc în sufletului nostru, loc care va deveni treptat semn al Împărăţiei şi al vieţii veşnice, legându-ne totodată de aspiraţiile înaintaşilor ca la rândul nostru să lăsăm o moştenire cu valoare de simbol naţional şi universal urmaşilor. Totodată, pentru împlinirea acestui deziderat spiritual, care deşi se săvârşeşte pe pământ, are rânduiala cetelor îngereşti, pentru ca oamenii împreună cu îngerii, creaţia întreagă să doxologească Creatorului ei, este nevoie de o credinţă vie şi dinamică şi de o iubire neîndoielnică faţă de Biserică şi Neam.
  Biserica este un dar, de aceea să fim fericiţi că suntem chemaţi să fim Biserica lui Dumnezeu, să avem bucuria că aparţinem Bisericii Lui. Ea este un dar frumos, în interiorul căreia noi trăim deodată, cu Iisus Hristos, frumuseţea negrăită a tainei istoriei neamului nostru şi a veşniciei lui. Prin urmare, să fim recunoscători pentru darul Domnului, pentru că „împreună cu Hristos” noi exprimăm experienţa de a fi cu toţi uniţi în numele Lui, experienţa de a fi Biserică, manifestată de poporul lui Dumnezeu în jurul Sfintei Treimi…

  Stelian Gomboş

  https://steliangombos.wordpress.com/

 11. Da, fabuloasa…se potriveste perfect cu arhitectura cladirii imense din imediata apropiere.Kokalaria sufletului de neam-prost.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii