AIM radionica curs online

Noutăți

Cum știu plantele când să înflorească? Proteina care joacă un rol cheie în acest proces

Cercetătorii au descoperit faptul că o proteină denumită Flowering Locus T este responsabilă de declanșarea procesului de înflorire a plantelor. Biologii de la Univesitatea Cornell, New York, au observat un vast sistem de semnalizare intercelulară care reglează producția acestei proteine esențiale pentru dezvoltarea palntelor.

„Cunoașterea locului unde se află proteinele Flowering Locus T și a modului cum acestea şi alţi factori determină înflorirea plantelor este importantă pentru cultivatori, care astfel pot modifica, cu precizie, momentul înfloririi plantelor. Eliberarea Flowering Locus T, responabilă de acest proces de înflorire, este coordonată de circa 30 de alte proteine. În frunze există o rețea de vene de mici dimensiuni care conțin clorofilă verde, ceea ce a îngreunat identificarea celulelor producătoare de Flowering Locus T”, a declarat Qingguo Chen, autorul principal al studiului și profesor de biologie la Cornell University.

Înflorirea plantelor este declanșată în momentul în care planta „percepe” faptul că ziua s-a mărit, acest lucru fiind detectat datorită cantității mult mai mari de lumină care ajunge pe frunze. Cu alte cuvinte, durată mai mare a zilei declanşează un proces prin care frunzele sintetizează și transmit Flowering Locus T în țesutul vascular al plantei, denumit floem, care transportă zaharuri și nutrienți din frunze către restul plantei, proces ce duce la înmugurire și înflorire.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences și este extrem de util pentru controlarea procesului de înflorire artificială al plantelor.

sursa: https://www.sciencealert.com/here-s-the-incredible-way-flowers-know-exactly-when-to-bloom

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii