Noutăți

Cum și de ce ar putea ajunge premiul Nobel pentru Pace în mâinile unui jurnalist?

 •  
 •  
 •  

Persoanele care au propus candidații la Premiul Nobel pentru Pace din acest an, au selectat organizații independente care reprezintă jurnaliștii, oamenii de presă considerați ca cei mai vrednici candidați la prestigiosul premiu.

Libertatea presei și capacitatea de a pune sub semnul întrebării autoritatea, sunt acum mai importante ca niciodată, într-o lume plină de „conflicte devastatoare și regimuri represive”.

Libertatea de informații este o temă recurentă, cu candidați serioși, inclusiv Comitetul pentru protecția jurnaliștilor din SUA; jurnalista Zineb el Rhazoui de la publicația Charlie Hebdo; site-ul de știri Hong Kong Free Press, rețeaua internațională de verificare a faptelor din SUA (International Fact-Checking Network) și Reporteri fără frontiere (RSF) din Paris.

Julian Assange a fost, de asemenea, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 2021. Mulți cred că merită să câștige!

Există o listă incredibil de lungă de acțiuni pe care Julian le-a întreprins pentru a-și atinge scopul final și anume: o lume mai pașnică. Iată doar câteva din aceste acțiuni:

 • Publicarea jurnalelor de război din Irak care au expus crimele de război
 • Descoperirea videoclipului „Asasinat colateral” al unui jurnalist care a fost ucis de armata SUA
 • Eliberarea infracțiunilor comise de Departamentul de Stat al SUA în „Cablegate”
 • Ridicarea cortinei asupra prizonierilor din Guantanamo Bay în „Fișierele Gitmo”
 • Îndepărtarea “giulgiului” secretului din jurul cultului scientologiei
 • Listarea publică a membrilor partidului național britanic de extremă dreapta
 • Publicarea „Spy Files: Russia” care detaliază operațiunile rusești în Siria
 • Expunerea corupției în Turcia, implicând ministrul energiei
 • Dezvăluiri conform cărora guvernele saudite și qatari au sprijinit ISIS și Al-Nusra
 • și multe altele …

Stella Moris, partenera lui Julian, a declarat: “dacă Julian câștigă Premiul Nobel pentru Pace, va avea șanse mai mari la libertate”.

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost acuzat în temeiul Legii privind spionajul, pentru rolul său în publicarea unor documente militare și diplomatice clasificate. El se confruntă cu până la 175 de ani de închisoare.

Assange a fost arestat în aprilie 2019 când autoritățile britanice au intrat în ambasada ecuadoriană, unde fusese închis de șapte ani, și l-a luat în custodie pe baza unui mandat de extrădare al SUA.

Un judecător britanic a refuzat însă cauțiunea lui Assange, respingând în cele din urmă și o cerere de extrădare a acestuia către SUA.

În același timp în SUA, fostul președinte Donald Trump a emis o serie de “iertări” controversate pe măsură ce numărul zilelor sale în funcție scădeau.

În decembrie 2020, i-a grațiat pe Roger Stone fostul său consilier și pe fostul manager de campanie Paul Manafort. De asemenea, a grațiat patru gardieni din Blackwater, condamnați într-un masacru din Irak.

Într-o încercare de ultimă oră de a-l convinge pe fostul președintele Donald Trump, în ultimele sale ore în biroul oval, să-l ierte pe Julian Assange, Wikileaks a contactat mai mulți reporteri de seamă care au cerut ajutor în eforturile de salvare a lui Assante din viața potențială în închisoare.

Cererile au rămas însă fără răspuns din partea fostului președinte al SUA iar Stella Moris, partenera lui Julien a declarat: „Assange este un erou al libertății de exprimare”. Și atunci ne punem întrebarea: cum și de ce ar putea ajunge premiul Nobel pentru Pace în mâinile unui jurnalist?

Doamna Mairead Maguire, laureată ea însăși a Premiului Nobel pentru Pace, a fost cea care l-a nominalizat pe Julian Assange alături de Chelsea Manning și Edward Snowden pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2021. În scrisoarea de nominalizare adresată Comitetului Nobel din Oslo, doamna Maguire a scris:

Motivele pentru care i-am nominalizat împreună sunt simple. Fiecare dintre ei a dat nenumărate exemple de curaj, au expus acțiunile ilegale ale guvernelor care au cauzat milioane de decese – punându-și propria libertate și viață în pericol. […]

În mod colectiv, viața lor de sacrificiu și altruism constituie demonstrații remarcabile ale măreției spiritului uman. Ele sunt într-adevăr mărturii uluitoare despre bunătatea inerentă inimii umane. […]

Comitetul Nobel ar putea proteja și ajuta la salvarea vieții acestor trei Campioni ai Păcii acordându-le Premiul Nobel pentru Pace în 2021. Procedând astfel, Comitetul ar onora voința lui Nobel, recunoscând adevărații eroi ai păcii.

Comitetul Nobel ar oferi, de asemenea, mari speranțe editorilor, jurnaliștilor, scriitorilor și multora care se confruntă cu represiunea și persecuția guvernelor lor, în timp ce se luptă să fie scriitori de adevăr și istorie a umanității.” (cpnn-world.org)

Printre alți candidați la Premiul Nobel pentru Pace se numără liderul opoziției bieloruse Sviatlana Tsikhanouskaya și alți doi activiști ai democrației din Belarus, Veronika Tsepkalo și Maria Kolesnikova; mișcarea Black Lives Matter; Alexei Navalny, cel mai aprig critic al președintelui rus Vladimir Putin; Stacey Abrams, fostul candidat la guvernarea din Georgia, care a devenit un avocat principal al drepturilor de vot; și fostul consilier al Casei Albe, Jared Kushner și adjunctul său, Avi Berkowitz, care au negociat o serie de acorduri din Orientul Mijlociu cunoscute sub numele de Acordurile Abraham.

Deciziile finale pentru toate premiile Nobel vor fi anunțate în luna octombrie. Premiul pentru pace și alte premii Nobel sunt înmânate câștigătorilor pe data de 10 decembrie, aniversarea morții fondatorului Alfred Nobel.

În 2020, premiile Nobel au venit cu un premiu de 10 milioane de coroane (1,1 milioane de dolari) – care este adesea oferit – împreună cu diplome și medalii de aur.

Reportaj de Mădălina Corina Diaconu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii