Noutăți

Cum se îngrijeau femeile DACE de frumuseţea lor

Adevărul.ro: La fel ca romanii, dacii se preocupau de aspectul lor fizic şi de curăţenia trupului şi a locuinţelor lor, arată descoperirile arheologice şi mărturiile vremii. Basoreliefurile şi statuile antice înfăţişează bărbaţii daci ca fiind robuşti, purtând plete, mantii, căciuli şi pantaloni, în timp ce femeile aveau trupuri mlădioase, acoperite cu cămăşi lungi, împodobite cu fibule şi bijuterii.

Unii savanţi au tras concluzia că bărbaţii daci aveau grijă de aspectul lor. „Atât părul, cât şi barba erau bogate, dar erau potrivite cu foarfecele”, scria Vasile Pârvan. Femeile se preocupau de păstrarea frumuseţii lor. Foloseau farduri, parfumuri şi unguente pentru înfrumuseţare, afirma istoricul Ion Horaţiu Crişan.

Numeroase cisterne de apă şi conducte de ceramică, folosite la captarea apei de izvor au fost descoperite în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Ele arătau preocuparea oamenilor din vremurile antice pentru curăţenia locuinţelor lor şi pentru a folosi apă curată. Dacii aveau grijă ca locuinţele lor să fie luminate, în acestea găsindu-se, în număr mare, opaiţe şi chiar candelabre de bronz, afirma istoricul Ion Horaţiu Crişan.

Scene de pe Columna lui Traian înfăţişează momente de afecţiune familială în comunităţile dacilor, chiar dacă, susţineau unii istorici, geţii aveau obiceiul să îşi ia mai multe soţii. Poetul latin Horaţiu, care a trăit în secolul I î.Hr.,  afirma însă că femeile geţilor erau virtuoase. „Acolo femeia nu se face vinovată faţă de copiii vitregi, ci poartă de grijă celor lipsiţi de mamă, iar soţia cu zestre nu ajunge supusă bărbatului şi nici nu se încrede într-un amant chipeş. Zestrea cea mai de seamă este cinstea părinţilor şi virtutea femeii pentru care legământul căsătoriei rămâne trainic. Ea se teme de alt bărbat. Păcatul este un sacrilegiu pe care îl plăteşte cu moartea”, scria Horaţiu, în Ode.

Sursa: Adevărul.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii