AIM radionica curs online

Noutăți

Cum se formează ploaia acidă și ce consecințe are asupra mediului?

Ploaia acidă are un nivel neobișnuit de scăzut de pH, mai mic decât 5,6. Aceasta poate avea efecte nocive asupra plantelor, animalelor marine, oamenilor sau a infrastructurii. Precipitațiile acide apar de obicei în situațiile în care cantități mari de dioxid de sulf sau de monoxid de azot sunt emise în atmosferă. Acestea reacționează cu oxigenul din atmosferă formând trioxid de sulf, respectiv dioxid de azot. Trioxidul de sulf si dioxidul de azot reacționează cu apa din nori formând acid sulfuric și acid azotic. Soluția formată din apă împreună cu acizii sulfuric și azotic este ploaia acidă.

Centralele electrice emit dioxid de sulf și oxizi de azot când combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, sunt arși pentru a produce energie electrică. În mod similar, gazele de eșapament de la autoturisme, camioane și autobuze eliberează dioxidul de sulf și oxidul de azot în aer.

Deși unele plante și animale pot suporta ape acide și contactul direct cu aluminiul, altele sunt sensibile și vor muri dacă nivelul pH-ului este scăzut. La un nivel al pH-ului de 5, majoritatea ouălor de pește nu vor supraviețui, iar la un nivel mai scăzut de pH, peștii adulți pot muri. Copacii uscați sunt un lucru obișnuit în zonele afectate de ploile acide. Ploaia acidă scoate la suprafața aluminiul din sol și elimină, mineralele și substanțele nutritive, vitale supraviețuirii plantelor, fie ele mari sau mici.

Termenul de ploaie acidă a fost folosit pentru prima dată de chimistul britanic Robert Agnus Smith, în 1872, într-un tratat de 600 pagini în care examina corelația dintre cerul îmbâcsit de deasupra Manchesterului, în Anglia, și aciditatea ploilor din regiune. Măsurată pe o scară chimică de la 0 la 15 pH , ploaia acidă este definită ca o precipitație cu pH sub 5,6. În majoritatea zonelor industrializate ale Europei, precipitațiile sub formă de ploaie acidă au ajuns la un pH între 4,5 și 5,5.

sursa: https://www.worldatlas.com/articles/how-is-acid-rain-formed.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii