Noutăți

Cum să-ți încarci telefonul folosind o sobă de nămol? Video

Generatoarele mici care folosesc căldura pentru a produce electricitate, sunt greu de găsit în unele părți din Malawi, unde doar 10% din populație are acces la curent electric.

Nevoia i-a învățat pe oameni și au găsit o soluție inedită: aparatul numit generator termo-electric, care se atașează la un cuptor făcut din nămol, astfel încât oamenii pot obține electricitate cât să-și încarce telefonul sau să asculte radio-ul, în timp ce-și prepară mâncarea.

Această inovație este finanță de un program de ajutor financiar din Marea Britanie si Irlanda. Noul tip de generator a fost testat în mai multe părți ale țării. Acest nou aparat are potențialul de a deveni o inovație durabilă, o soluție pentru rezolvarea problemei energiei electrice ce afectează țaraVa fi o soluție pentru africanii care nu au acces la electricitate și nu își pot permite panouri solare sau alte sisteme de obținere a curentului electric.

_86830771_86830770
Republica Malawi
este un stat fără ieșire la mare, situat în sud-estul Africii. Teritoriul Malawi a fost locuit de triburi bantu. Europenii și-au făcut apariția în secolul al XVIII-lea. În 1891 Malawi a devenit protectorat al Angliei sub denumirea de Nyasaland. În 1964 a fost proclamată independența de stat a Nyasalandului, care a luat numele de Malawi. La 6 iulie 1966 devenea republică. Malawi este împărțită în 27 de districte: Balaka, Blantyre, Chikwawa, Chiradzulu, Chitipa, Dedza, Dowa, Karonga, Kasungu, Likoma, Lilongwe, Machinga, Mangochi, Mchinji, Mulanje, Mwanza, Mzimba, Ntcheu, Nkhata Bay, Nkhotakota, Nsanje, Ntchisi, Phalombe, Rumphi, Salima, Thyolo, Zomba.

Digital StillCamera
Patru cincimi din forța de lucru este ocupată în agricultură. Culturile principale sunt tutunul, ceaiul, trestia de zahăr și bumbacul. Extragerea cărbunelui și a calcarului contribuie, de asemenea, la economie. Principalele produse industriale sunt zahărul, berea, țigările, săpunul, produsele chimice și textile. Guvernul actual încearcă sa dezvolte economia de piață, educația, să rezolve problemele mediului înconjurător și problema HIV/SIDA. Turismul atrage anual cca 600.000 de turiști. Malawi suferă de lipsa accesului direct la Oceanul Planetar. Este puternic dependent de sprijinul financiar extern, cu toate că datoria externă a scăzut semnificativ în ultima perioadă. Balanța comercială este deficitară, principalii parteneri fiind statele din regiune (Africa de Sud, Zimbabwe, Tanzania etc.), Germania și SUA. (wikipedia)

Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 2 obiective din această țară: lacul din Parcul Național Malawi și Arta în/pe piatră din zona Chongoni.

 

traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

surse: bbcnews.com. metro.co.uk, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Cum să-ți încarci telefonul folosind o sobă de nămol? Video

  1. Buna ziua!
    … Din pacate acest videoclip nu mai exista!
    Nici pe youtube nu mai este.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii