Noutăți

Cum sa faci 1 milion de euro pe hectar dintr-o afacere agrosilvică? Plantație de nuc forestier ecologic!

O provocare majoră pentru români este proiectarea unor afaceri durabile pe termen mediu și lung. De regulă oamenii visează afaceri bănoase termen scurt ceea ce nu există în realitate. Astăzi vom provoca mintea românilor cu o afacere pe termen mediu (30 de ani) din care să poți obține un venit de 1 milion de euro/ha.

Piața de desfacere pentru cheresteaua ecologică de nuc se învârte astăzi între 1700 și 2500 euro/m3 cu o clientelă orientată pe cumpărarea de case ecologice.

Piața europeană a caselor ecologice active sau pasive se situează la 1300-2000 euro/m2 de construcție cu o tendință de creștere anuală a pieței de 15-20 % în ultimii 10 ani.

La ora actuală, oferta mondială de cherestea de nuc acoperă circa 25 % din nevoile de consum. Ținând cont de timpul necesar pentru recoltare (30 de ani) oferta mondială nu va putea satisface nevoile în următorii o sută de ani.

Provocarea pentru români a acestei afaceri este majoră. În primul rând pentru românii emigranți, care s-ar putea întoarce acasă dacă ar avea la ce.

Din punct de vedere tehnic o astfel de afacere presupune o schemă de plantare de 3,5 m/3,5 m cu un număr de 800 de plante/ha. Cu un randament mediu de 0,75 m3 pe arbore, la un preț mediu de 1700 euro/m3 de cherestea ecologică, vorbim de un venit de 1 milion de euro/ha peste 30 de ani.

Ca întreținere anuală, plantația nu este pretențioasă. Are nevoie de trei elemente principale și anume fertilizare, întreținere covor ierbos respectiv toaletarea arborilor. Fertilizarea și întreținerea covorului ierbos se pot realiza simultan prin introducerea a 7 oi/ha în plantația de nuc. Într-o astfel de variantă, arborii trebuie protejați de iepuri și căprioare cu un manșon de sârmă. Toaletarea este o operație simplă realizată de către țăran/investitor, timp de 2 săptămâni pe an cu un secator mecanic.

Investiția în această afacere se duce la cca 7000 euro/ha, din care 3000 euro puieții, 1000 euro operația de plantare, 1000 euro protecția împotriva animalelor, cca. 1000 euro fertilizarea de bază respectiv cca. 1000 euro împrejmuirea.

Pentru Transilvania soiul cel mai adaptabil este Geoagiu 65 pe rădăcină proprie din nuci selecționați. Datorită habitusului mare al plantei este obligatorie plantarea de nuci pe rădăcini proprii.

Pentru sudul României recomandăm Geoagiu 65, Novaci iar pentru Moldova, Geoagiu 65, Miroslava și soiurile pe rădăcini proprii din Basarabia.

Plantarea de nuci altoiți este exclusă datorita profunzimii mai reduse a sistemului radicular ceea ce la un vânt mediu de 50 km/oră,  ținând cont de înălțimea acestora, duce la căderea arborilor ca la un joc de domino.

Pentru românii care nu au răbdare 30 de ani, le putem propune o formulă un pic mai rapidă.

Este vorba de aceeași plantație de nuc forestier dar pe o schemă de plantare de 4/4m cu un număr de 625 de arbori/ha.

Într-o astfel de plantație, după primii 10 ani se pot recolta cca. 1000 de kg/nuci/fructe pe ha.

La un randament de sâmbure de 50 % rezultă 500 de kg/ha, cu un preț de vânzare directă de 6 euro/kg rezultând un venit anual de 3000 de euro și unul multianual de 60 000 euro/20 de ani.

Din punct de vedere financiar o astfel de soluție este mai puțin interesantă decât varianta de bază, datorită reducerii numărului de plante de la 800 la 625.

Plantația fiind ecologică beneficiază anual de la APIA de o subvenție de conversie de 619 euro/ha în primii 3 ani  și de 400 de euro/ha după cei trei ani. Costul certificării ecologice anuale a unei ferme de 3 ha este de cca. 1000 lei.

Nucul din plantațiile forestiere se poate tăia doar cu autorizație de taiere.

Sigur o să spună gurile rele, dar cine poate păzi averea aceasta timp de de 30 de ani.

Pentru a rezolva și această problemă, de când lumea țăranii locuiesc în fermă și astfel ochiul stăpânului îngrașă vaca și păzește averea ca pe ochii din cap.

Pentru averi mai mari precum aceasta, țăranii nucicultori din Europa devin și vânători pur întâmplător!

 Ce spuneți dragi români?

Veți avea răbdare 30 de ani pentru o afacere de 1 milion de euro?

O afacere pentru copii și nepoți?

Iți place ideea?

Treci la nivelul următor venind alături de noi  la Școala Țărănească pentru proiecția planului afacerii tale!

Conf. univ. dr. Avram Fițiu (www.avramfitiu.ro)

Sursa: România Noastră.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Cum sa faci 1 milion de euro pe hectar dintr-o afacere agrosilvică? Plantație de nuc forestier ecologic!

  1. Cu așa ceva nu poți da greș, cu atât mai mult cu cât în formulă intră și ingredientul care nu lasă acest pământ pustiu, oricât a fost de pârjolit și încă este. Acest ingredient secret stă în magia care plouă cu binecuvântări peste orice și peste oricine crește din acest pământ. Fatala curgere spre faliment, sub semnul ghinionul, sau al prostiei, își fac casă doar în “polistirenul” din serele necredincioșilor care nu simt să se placă cu natura asta naturală. Am urmat legăturile și am găsit și alte chestii deștepte și, chiar și așa, cu puțin cât pot și presat de timp, sunt sigur că găsesc ceva bun și pentru mine.
    Mulțumesc pentru articol! Rămân dator cu un sac cu nuci, sau ceva.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii