Noutăți

Cum s-a format Luna? A fost captată de magnetismul Pământului sau s-a format în urma unei coliziuni a Terrei cu un corp ceresc rătăcitor?

Unii dintre oamenii de știință au crezut că Luna este un corp ceresc pe care Terra l-a captat pe orbita sa, atunci când, cu miliarde de ani în urmă, a trecut prin apropiere, în drumul său bezmetic prin Univers. Alții spun că Luna și Pământul s-au format concomitent, Luna ajungând să se învârtă în jurul Pământului din cauză că are o masă și o densitate mai scăzute.

Se pare că Luna este bucățică ruptă din Terra, apărând prin ciocnirea cu o altă planetă. După ce, multă vreme, modul în care a luat naștere Luna a fost un mister absolut, a devenit predominantă opinia că astrul nopții a luat naștere în urma violentei coliziuni dintre Terra și un corp ceresc rătăcitor, care se pare că avea mărimea lui Marte.

m1

Terra a apărut în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Oamenii de știință ne spun că Luna a apărut ceva mai târziu. Ipoteza că luna a fost zămislită în urma unui impact de proporții colosale nu datează de mult, ci de vreo patru decenii. Impactul s-a petrecut între două protoplanete. Una era Pământul nostru, o planetă tânără. Cealaltă, având dimensiuni asemănătoare planetei roșii (Marte), a fost numită Theia – un corp ceresc ce nu se stabilise pe un făgaș hotărât.

Pornind de la ipoteza că Theia a izbit Terra, ducând la nașterea Lunii, s-a crezut o vreme că unicul satelit natural al planetei noastre ar putea avea până la 60% din compoziție în comun cu ipotetica, dar foarte probabila, planetă străină.

m3

Dar, din punct de vedere al compoziției, Luna și Terra sunt foarte asemănătoare, compozițiile lor nediferind într-o proporție mai mare de câteva unități la un milion. Mostrele de rocă preluate de pe suprafața astrului nopții au indicat un grad mare de asemănare cu materialul ce predomină în alcătuirea planetei noastre, fiind prezente inclusiv semnificative asemănări legate de numărul izotopilor de oxigen existenți. Există foarte mici deosebiri de compoziție. După toate probabilitățile, și Theia a avut o compoziție asemănătoare Terei (explicația furnizată fiind că ele s-au format în zone apropiate ale sistemului solar).

m2

Luna – satelitul numărul cinci, ca mărime, în sistemul solar – nu are atmosferă, dar are… o față misterioasă. O față care nu se vede niciodată de pe Pământ. Dacă e să intrăm în domeniul legendelor contemporane, se spune că pe fața nevăzută a Lunii există lucruri care ar fi șocante pentru publicul larg, dar care pentru cei de la NASA nu mai sunt demult un secret. Că aceste lucruri ar avea legătură cu civilizațiile extraterestre. Alții spun că, de fapt, omul n-a ajuns niciodată pe lună și că aselenizarea n-a avut loc nicicând, fiind un filmuleț regizat și turnat la Hollywood. După cum se vede, teoriile consipirative ajung de la o extremă la alta. Se spun multe. Important este să ne folosim rațiunea și discernământul. Și să ne alegem bine sursele de informare!

m5

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.space.com, www.esa.int, wikipedia.org

Imagini: www.mnn.com, www.davidreneke.com, sservi.nasa.gov, humansarefree.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Cum s-a format Luna? A fost captată de magnetismul Pământului sau s-a format în urma unei coliziuni a Terrei cu un corp ceresc rătăcitor?

 1. Este foarte putin probabil ca doua corpuri ceresti, de mari dimensiuni, sa se ciocneasca.Ori s-a format ca si celelate planete, ori a fost frinat si captat(cel mai probabil!)

 2. Terra a apărut în urmă cu 4,5 miliarde de ani(deci nu milioane)

 3. …insa la anumite dimensiuni este posibil!Atunci in procesul terra-formarii ar mai lipsi,,ceva”…Si,si..atunci ar fi citeva intrebari;
  -Tehnologie adevarata sau intimplare?
  -Legendele antice sunt adevarate in totalitate?
  -Cum aratau de fapt,,zeii nostri”?
  -In ce masura paleo-astronautica se apropie de adevar?
  -si,si…cum naiba am reusit sa-mi sparg iarasi ceasca!?

  …cit despre surse!
  La un rabin vin doi e.vrei impricinati pentru judecata.Itic,nu are de lucru si asista si el,gura casca,rezemat de tocul usii.Rabinul il asculta pe primul si spune:,,omule,tu ai dreptate”.Il asculta si pe celalalt si spune:,,omule,tu ai dreptate.”Itic,sanu taca din gura:,,Rabbi,nu pot sa aiba amindoi dreptate!”Rabinul(scarpinindu-se in barba):,,Aici Itic,ai si tu dreptate!”

 4. Care surse de informare sunt bune și adevārate ? Majoritatea surselor sunt de dezinformare.
  Întrebāri raționale, de clasa I:
  * De 50 de ani nu au mai mers oameni pe Lunā, de ce ?
  * Din care surse știm cā pe fața nevāzutā a Lunii ar fi baze extraterestre ?
  * Cine sunt ei, ce fac acolo, cum ne influiențeazā asta ?
  * De ce ne mint americanii cā s-a pierdut (șters) caseta cu filmārile …? nu suntem chiar toți proști.
  * De unde a apārut teoria cā Luna este un satelit artificial creat cu un anume scop ? Care ar fi scopul ?
  * Faptul cā mișcarea Lunii în jurul Terrei se face în 28 de zile astfel ca de pe Pāmânt sā se vadā doar o fațā este o simplā întâmplare ?
  * De ce se țin ascunse și acum adevārurile și dovezile legate de Univers, de apariția vieții și a rasei umane, de intențiile ființelor vizitatoare, …
  Vrem adevār, nu dezinformare și manipulare.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii