Noutăți

Cum reușește Floarea Soarelui să urmărească Soarele? Ce au descoperit oamenii de știință

  •  
  •  
  •  

Este vară, iar câmpurile sunt pline de floarea-soarelui, o plantă care își are originile pe continentul american. Este una dintre  cele mai cultivate flori pentru semințele sale bogate în ulei, din acestea fiind extras uleiul de floarea-soarelui. Însă cum reușesc aceste plante să urmeze Soarele? Biologii de la Universitatea din California au descoperit că florile se folosesc de ceasul circadian intern, care acționează asupra hormonilor de creștere, pentru a urmări Soarele în timpul zilei pe măsură ce plantele cresc. 

Este un exemplu de ceas biologic responsabil de creștere descoperit în natură și care are repercusiuni reale în dezvoltarea unei plante. Floarea-Soarelui anticipează momentul și direcția răsăritului și se mișcă într-un ritm perfect, ca un ceas elvețian. Acest comportament a fost descris de către oamenii de știință încă din 1898, dar nimeni nu s-a gândit până acum să caute dovezi ale asocierii acestui comportament cu ritmul circadian“, a declarat Stacey Harmer, profesor de biologie la UC Davis și autorul principal al studiului publicat în data de 5 august în revista Science.

Pe măsură ce floarea-soarelui ajunge la maturitate iar floare se desface, creșterea încetinește, iar plantele se pot opri în timpul zilei, stabilindu-și orientarea cu pălăria în jos spre est. Acest lucru se întâmplă tot din cauza ritmului circadian, care asigură în acest fel planta de o poziționare mai bună și pentru o durată mai mare de timp în bătaia puternică a Soarelui începând cu primele raze ale dimineții. Studiul mai arată că plantele bătrâne aleg să stea mai mult orientate într-o anumită poziție pentru a atrage mai ușor insectele care să le polenizeze.

Ritmul circadian, sau ritmul nictemeral este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii.

sursa: sciencedaily.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii