Noutăți

Cum pot copacii să ne vindece? Medicina pădurilor, un concept tot mai studiat în Japonia

Fântăna tinereții se află în pădure, în fiecare pădure. Copacii oferă sănătate și viată, cel puțin asta susținea transcendentalistul Ralph Waldo Emerson în eseul său “Natura” publicat în 1836. Din punct de vedere științific copacii au într-adevăr puteri vindecătoare. Aceștia eliberează uleiuri esențiale antimicrobiene, numite phytoncides, care protejează mediul înconjurător de germeni și aduc o serie de beneficii pentru sănătatea oamenilor. Uleiurile stimulează starea de spirit și funcția sistemului imunitar, reduc tensiunea arterială, ritmul cardiac, stresul, anxietatea, îmbunătățesc somnul și pot chiar ajuta în lupta împotriva cancerului și a depresiei. Acestea și alte beneficii impresionante ale copacilor sunt catalogate de medicul Qing Li, președintele Societății de Medicină a Pădurilor din Japonia.

Interesul lui Li pentru terapii cu ajutorul copacilor este înrădăcinat într-o excursie pe care a făcut-o în pădure în 1988. Era un student plin de probleme emoționale cauzate de stres, iar după o săptămână de campare în mijlocul naturii și-a restabilit vitalitatea și puterea de muncă. „Sunt un om de știință, nu un poet. Vreau să știu de ce ne simțim mult mai bine când suntem în natură… Unii oameni studiază pădurile. Unii oameni studiază medicina. Eu studiez medicina pădurilor!”, a declarat Li.

Conceptul contemporan de “medicină forestieră” își are originea în Japonia, un loc unde natura a fost celebrată de mult timp. Cele două religii majore ale țării, budismul și shintoismul, consideră pădurile locuri mistice. În 1982, guvernul japonez a introdus conceptul de “shinrin yoku” sau “scăldat în pădure”, îndemnând cetățenii să folosească pădurile pentru terapie. Tomohide Akiyama, șef al Ministerului Pădurilor și Apei de la Tokyo, declara în acele vremuri faptul că: „pădurile fac oamenii mai buni, iar distanța față de natură ne face rău”.

În timp ce Japonia a susținut scăldatul pădurilor, un om de știință american a formulat o teză care explică de ce natura ajută oamenii din punct de vedere medical. Potrivit Biophilia, cartea din 1984 a biologului evoluționist Edward O. Wilson, oamenii au o dorință biologică de a comunica cu mama primordială, Pământul. Autorul credea că oamenii au evoluat pentru a iubi toate formele de viață și procesele care reflectă existența noastră, care sunt peste tot vizibile în natură. Wilson a numit acest atașament biophilia, ceea ce înseamnă viață și iubire.

Dorința noastră de a fuziona cu natura este imposibil de măsurat biologic, declara Wilson. Cu toate acestea, credea că “existența noastră depinde de această apropiere de natură, spiritul nostru este țesut din ea, sper să crească pe curenții săi”.

padure 02

sursa: https://qz.com/1208959/japanese-forest-medicine-is-the-art-of-using-nature-to-heal-yourself-wherever-you-are/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii