Noutăți

Cum își riscă viețile zi de zi OAMENII PĂIANJEN DIN CHINA, pentru ecologizarea zonelor montane inaccesibile

 •  
 •  
 •  

Munții sacri ai Chinei sunt vizitați în fiecare an de zeci de milioane de turiști. Turiști care, la fel ca și pe meleagurile noastre, lasă în urmă tone de deșeuri. Ambalaje de plastic, pungi, sticle. Dacă muncitorii care se ocupă de ecologizare nu și-ar face treaba, peisajele minunate ale Chinei ar fi invadate de gunoaie. Autoritățile din China au trebuit să găsească o soluție și pentru colectarea deșeurilor ajunse în locuri inaccesibile, aflate în zonele montane. Acolo, de ecologizare se ocupă… echipele „oamenilor păianjen”.

1

Pentru a păstra curățenia și atractivitatea zonelor turistice, acești oameni își riscă viața în fiecare zi de lucru. Pentru că nu există zi de lucru în care fiecare membru ai acestor echipe să nu escaladeze pereți abrupți de stâncă ori să nu se clatine, susținut de corzi, deasupra unor hăuri adânci de sute de metri, pentru a aduna deșeurile pe care unii turiști mai puțin responsabili le-au aruncat în locuri greu accesibile pentru muncitorii de la companiile de salubrizare.

x

Din dorința de a-i responsabiliza pe turiști, unii dintre componenții echipei de eco-alpiniști și-au schimbat uniforma standard, îmbrăcând costume identice cu echipamentul cunoscutului personaj Spiderman. Vederea unui astfel de om păianjen care coboară în rapel un perete abrupt și imens de stâncă îi face pe mulți dintre turiști să adopte un comportament mai civilizat, mai responsabil, mari respectuos față de natură și față de munca riscantă a acelor oameni ce se expun zilnic la pericolul de a se prăbuși în gol.

y

Peng Wen, unul dintre acești cutezători eco-alpiniști, aflat în branșă de peste 17 ani, susține că de când cu mediatizarea intensă a muncii dificile și periculoase pe care o desfășoară el și colegii săi, cantitatea de deșeuri aruncate în zonele inaccesibile a scăzut vertiginos, declarându-se mulțumit că în momentul de față își riscă viața într-o măsură mai scăzută decât în urmă cu un deceniu sau mai mult. Deși pare o activitate potrivită mai degrabă pentru un bărbat, prin riscuri și prin efortul fizic, printre eco-alpiniștii din China se numără și câteva curajoase reprezentante ale sexului frumos.

l

Din cauza primejdiilor și condițiilor aspre de muncă, nu sunt mulți chinezii care să dorească să desfășoare o asemenea muncă, chiar și în condițiile unei retribuții aflate cu mult peste salariul mediu din China. De obicei, desfășoară o asemenea activitate oamenii care nu se gândesc doar la remunerație, ci mai au și o pasiune pentru alpinism îmbinată cu dorința de a contribui la protecția mediului și păstrarea aspectului impecabil al unor locuri sacre, al unor monumente emblematice pentru măreața civilizație chineză sau al unor peisaje splendide.

u

3

n

4

 

z

a

j

b

c

d

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.maxeat.com, www.odditycentral.com

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Cum își riscă viețile zi de zi OAMENII PĂIANJEN DIN CHINA, pentru ecologizarea zonelor montane inaccesibile

 1. M-a impresionat lucrarea din imagini şi am vrut să aflu ce zeitate este reprezentată ţinând în mână un toiag cu cap de dragon (sau lup). Gigantica sculptură, măsurând 218 m înălţime şi 198 m lăţime, îl reprezintă pe Shou Xing, zeul chinez al longevităţii, cunoscut în varianta populară şi sub numele de Shou-lao sau Bătrânul de la polul sud. De obicei este reprezentat având o frunte enormă, purtând un toiag lung, pe care este agăţată o tărtăcuţă de dovleac, în care poartă apa vieţii. În cealaltă mână ţine piersica nemuririi. Uneori, este însoţit de o căprioară.

  http://www.asianart.com/phpforum/pictures/59511_Shou_Xing1.jpg

  • Este acelasi drak cu cap de lup.Si reprezinta ,impreuna cu caprioara, legenda nasterii poporului mongol.Se spune ca,un lup ,urmarind o caprioara alba,a reusit sa o prinda dupa ce au trecut un riu.In loc sa o manince si-a facut-o sotie si din imperecherea lor s-a nascut poporul mongol.Chinezii sunt acelasi neam, cuprins in granitele statului actual,China.Cit de uniti sau intinsi eram odata?Caciula persana-caciula daca,Nana-zeita lunii la vechii persi-nana,titlu de politete atribuit unei surori mai in virsta sau forma de apelare a unei femei mai in virsta,etc.

 2. Diac Stefan // 7 mai 2017 at 16:31 // Răspunde

  Nu pot decat sa laud si sa-i admir pe chinezi aceia ! Pacat ca nu se face la fel si aici in Romania !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii