Cunoaste lumea

Noutăți

Cum emoțiile blocate se transformă în boli și moduri sănătoase de gestionare

  •  
  •  
  •  

Scriam într-un articol recent (aici) despre cum să ne redobândim sănătatea emoțională, cum să câștigăm teren în fața valului emoțional sau cum să înțelegem această manifestare irațională căreia cu toții îi spunem în mod comun emoționalitate.

Acum, dacă ne concentrăm pe spectrul negativ al emoțiilor putem să recunoaștem că, în cele din urmă, fără o conștientizare a adevăratei naturi a acestora și fără un exercițiu de a ne recâștiga echilibrul emoțional, aceste manifestări produc unele efecte indezirabile în corpul fizic, emoțional și în cel mental.  Nu înseamnă acum că orice emoție reprimată, orice emoționalitate negativă sau refuz de a experimenta acea emoție înseamnă imediat sau inevitabil boală, însă experiența are o coerență și, în timp, acestea pot produce diverse neplăceri. Cu care desigur, că va trebui să ne confruntăm.

Mindfulness – o modalitate de gestionare a emoțiilor toxice

Într-o primă fază, din postura cuiva care nu știe să își gestioneze emoționalitatea, fie că este din cauza unei fixații de eneagramă, ori din cauza unui mediu familial conflictual continuu sau din cauza unei hipersensibilități – există o categorie de persoane HSP, oameni hiper-sensibili, care procesează în mod conștient mult mai mult din experiențele uzuale decât restul – cea mai bună abordare este mindfulness.

De ce?

În primul rând din cauză că reacțiile automate – a se citi orice emoționalitate negativă, putem pune cu cea mai mare lejeritate un egal între cele două exprimări – sunt lăsate să își continue procesul , nederanjate.

În al doilea rând pentru că acest tip de reacție conține, în profunzime, un alt tip de implus, deformat și ascuns, care este adevăratul semnal pe care ar trebui să îl observăm, însă, datorită inerției și a lipsei de observare a experiențelor interioare, acel fond profund rămâne de cele mai multe ori ascuns, mai ales când vine vorba despre emoții negative.

În al treilea rând din cauză că practicând mindfuness, în mod constant și din ce în ce mai ușor, mai natural dacă se poate spune astfel, ne reconectăm la acea parte din ființa noastră, ce părea ascunsă și care știe să vadă emoțiile ca ceea ce sunt – dinamica naturală a energiei – și să putem să ne gestionăm în mod corect emoțiile.

Emoțiile negative, în sine, nu au ceva rău în ele

Ele nu sunt bune sau rele ci sunt, în cel mai rău caz neplăcute. Reacția inconștientă, automată, la ele, este cea care de cele mai multe ori, conduce la așa zisele blocaje energetice și care, în timp, neoconștientizate, nelucrate și ne integrate, pot duce la diverse afecțiuni.

Nu cred că trebuie să mai amintesc nici faptul că, în întregimea ei, umanitatea, poartă în interior emoții neprocesate din copilărie, care nu sunt altceva decât parte din procesul natural și firesc de evoluție și formare al egoului, adică a interfeței care ne permite să avem experiența umană. Așadar, undeva la mijloc trebuie să fie fie o neînțelegere a experienței dublată de necunoașterea directă a acesteia – decât poate când emoțiile au căpătat deja inerție și au ajuns la niște niveluri la acre nu mai pot fi ignorate.

Ce putem face practic?

  • Observarea este punctul de pornire. Este capătul oricărui proces de echilibrare.
  • Înțelegerea propriului proces este parte din ecuație. Cu ajutorul unei hărți corecte a realității și a propriei naturi se poate naviga în haosul creat de necunoaștere.
  • Practici care eliberează psihicul de acele urme pe care emoțiile neprocesate sau reprimate le lasă în urmă: psihodinamica spre exemplu, este o abordare extrem de ”performantă” pe care te poți baza în acest proces.
  • Eliberarea blocajelor energetice, prin tehnici diverse, dublate de o practică de relaxare. Eliberarea și relaxarea, în paralel, conduc în mod inevitabil la o anumită pace interioară, la mai multă claritate în observare, mai ales la începutul procesului, când pare că nimic nu funcționează, sau că nu există nicio soluție practică.

Sigur că ne putem folosi de absolut orice mijloace – cum este de exemplu aparatul de stimulare mentală cu  lumini și sunete Mind Synergy (detalii aici) – pentru a ne apropia sau atinge o stare de relaxare în care corpul secretă hormoni pentru stări de bine și nu suntem în experiența în care emoționalitatea negativă exacerbată conduce la eliberarea de hormoni de stres.

Orice metodă sau abordare ai alege, există o perspectivă pe care o punctez mereu în articolele pe care le scriu și care este, fără doar și poate, cheia universală pentru orice situație nerezolvată sau neînțeleasă: ADEVĂRATA NOASTRĂ NATURĂ.

Aceasta este un mediu misterios și aproape magic, care, fiind în mod fundamental făcută din calități imuabile ale Conștiinței întregului – cum ar fi Bucuria, Voința, Pacea, Iubirea, Claritatea etc. – susține conștiența și intimitatea experienței, mai ales atunci când vine vorba despre emoții. Ea este fundalul, rădăcina, sursa experiențelor căror noi le spunem emoții. Și atunci când există contact cu acest fundal luminos al vieții, existența însăși, regulile jocului se schimbă și emoționalitatea ordinară – care nu este ordinară în sens negativ ci doar o obișnuință a experienței duale – este înlocuită de aceste calități fundamentale ale Sufletului nostru. Totul devine o incitantă călătorie de descoperire a adevărului, în care inteligența infinită a Ființei răspunde vieții, care nu este altcvea decât prezența propriei Ființe, oglindită prin ochii tăi, ochii mei, prin profunzimea cerului sau liniștea nopții.

Arh. Razvan Filip


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii