-->

Noutăți

Cum e posibil? În cea mai săracă zonă a României descoperim una dintre cele mai bogate și frumoase comune. Miracolul de la Pădureni

Poate că niciunde nu se potrivește mai bine zicala care spune că omul sfințește locul, precum la Pădureni, în județul Vaslui. Aici, într-una dintre cele mai sărace zone ale României, o comună înflorește la propriu de 26 de ani, în același sistem politic în care trăiește toată lumea, dar în condiții clar mai potrivnice decât satele din vestul țării.

Aici, înconjurată de sate sărace și prăfuite, precum o oază în mijlocul deșertului, locuitorii din Pădureni au condiții de vis: piscină și camping, teatru de vară și sală de spectacole, teren de sport cu tribună și nocturnă, un parc minunat dotat cu foișoare și terase, lac de agrement și chiar un loc pentru echitație. Vă puteți imagina așa ceva? Mai mult decât atât, comuna are drumuri asfaltate, rețea de canalizare și stație de epurare. Cu alte cuvinte, cei 4.000 de locuitori ai comunei au un standard de civilizație pe care nu îl au destule orășele din țara noastră.

padureni-2

Foto Adevarul

Aflată la 8 km de Huși, comuna are în toate satele sale televiziune prin cablu, iar școala are chiar și laborator de informatică…

Faptul că aici, într-una dintre zonele sărace ale României s-a putut realiza așa ceva, ne confirmă încă o dată faptul că în peste 90% din situații, orașele și comunele noastre au fost conduse, de 26 de ani, de incompetenți și hoți de cea mai joasă speță. Pentru că dacă aici s-a putut, se putea oriunde altundeva…

padureni-3

Foto Adevarul

Cum e posibil să descoperim aici o comună cu aspect occidental?

temistocle-diaconuPotrivit Great News.ro: <<Începând din anul 1990, comuna este condusă de același primar, pe nume Temistocle Diaconu. În vârstă de 64 de ani, Temistocle Diaconu a fost înainte de Revoluție învățător, directorul căminului cultural din comună şi coordonatorul ansamblului folcloric “Stejărelul”.>>

Chiar după desființarea CAP-urilor, oamenii au fost înțelepți, nu au distrus nimic, la propunerea mea, și am reușit să creăm un sector de gospodărire comunală. Înțelepciunea lor a fost răsplătită, pentru că și-au dat seama că dacă le-ar fi distrus, am fi fost mult mai săraci decât eram”, a declarat Temistocle Diaconu pentru hotwews.ro.

padureni-4

Foto Adevarul

Pentru a transforma localitatea, primăria a aplicat și a obținut fonduri externe: inițial SAPARD și PHARE, iar apoi, după aderarea României la UE, fonduri europene. De exemplu, printr-un proiect SAPARD au fost modernizați 4,3 kilometri de drum între 3 sate, iar prin fonduri europene s-au construit rețea de canalizare, stație de epurare, alți 7 kilometri de drum și trotuare în satul Pădureni. Cu ajutor financiar de la statul elvețian, un sat a fost alimentat cu apă, ne mai informează hotnews.ro.

padureni-5

Foto Adevarul

Satele erau îngropate în noroaie şi mi-am dorit să aduc civilizaţia. După asfaltare şi aducţiuni apă, am modernizat şcoli, grădiniţe, dispensare şi am făcut un cabinet stomatologic. Avem şi un centru de zi pentru 30 de copii cu risc de abandon şcolar”, a spus, pentru “Adevărul”, gospodarul satului. Tot Adevărul ne mai informează că… (țineți-vă bine): “Nu a înstrăinat niciun petec din terenul public, dimpotrivă, a cumpărat sau a păstrat domeniile donate. Aşa a reuşit să amenajeze în cele şapte sate ale comunei nu mai puţin de 15,5 hectare de spaţii verzi. Primăria are propriul atelier de tâmplărie, atelier mecanic şi gater (pentru tăiat lemne). Proiectele de amenajări le fac singuri şi tot în regie proprie se lucrează, astfel costul modernizărilor scade.

padureni-6

Foto Adevarul

Oare cum ar fi arătat România astăzi dacă am fi avut încă câteva mii de primari precum Temistocle Diaconu? Bravo, domnule, ești demn de tot respectul nostru!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Foto: Adevărul

padureni-7

Foto Adevarul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

9 Comments on Cum e posibil? În cea mai săracă zonă a României descoperim una dintre cele mai bogate și frumoase comune. Miracolul de la Pădureni

 1. Toată stima domnule primar!

 2. In sfisrsit o veste buna! – felicitari primarului Temistocle Diaconu, un dar divin pentru comuna Padureni.

 3. Extraordinar!… impresionanta poveste: integritatea se intalneste cu creativitatea si este asezata in capul mesei!
  Felicitari, domnule primar!
  Multumim domnule Daniel Roxin ca ne dati si astefl de vesti, ce variatie placuta la nesfarsitele povesti cu ce a mai descoperit DNA!

 4. Doru-Calin Ciobanu // 7 octombrie 2016 at 20:59 // Răspunde

  Stimate domnule primar! Va felicit din toata inima! Sunteti, in primul rand, un OM adevarat si respectati tot atat de mult pe oamenii care v-au ales, cat va respectati pe Dvs.. Sa traiti inca 64 ani cu sanatate!!

 5. Sunt impresionat… Precis e in Romania localitatea ?!

 6. AICI INTALNIM CEL MAI ELOCVENT EXEMPLU CA ,,OMUL SFINTESTE LOCUL,, CINE DORESTE CU ADEVARAT SA ARATE CA ESTE DEVOTAT COMUNITATII O POATE FACE, ATRAGANDU-SI CHIAR MULTE ANTIPATII, NU NUMAI ELOGII. DECI POTI INCLINA SPRE ORICARE DIN SITUATII.

 7. Sunt cativa primari, destui de putini, in Romania, care si-au facut treaba cum au stiut ei mai bine, avand in suflet implinirea datoriei fata de satenii lor, in respect pentru ei si pentru familia lor. Cinste lor! Ceilalti, care au dus, atat satele cat si orasele,la degradare, la decadere, la bataie de joc, sa aiba in suflet gustul amar al neghinei, sa nu se poata bucura de banii furati din munca oamenilor cinstiti, nici ei si nici copii lor!

 8. Asa ceva mai rar, asta inseamna probabil dragoste pentru cei din jurul tau.

 9. Doru-Calin Ciobanu // 2 martie 2018 at 13:50 // Răspunde

  Asta inseamna SA TE RESPECTI PE TINE INSUTI, prin faptul ca respecti pe cei care te-au votat. Avem nevoie de un asa Prim Ministru sau de un asa Presedinte!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii