Noutăți

Cum au schimbat despăduririle fața Pământului în ultimii 25 de ani. Hărți îngrijorătoare…

Planeta noastră se schimbă în mod constant, iar acum, mulțumită cercetătorilor de la Universitatea din Cincinnati, putem vedea cartografiate câteva dintre aceste schimbări care au avut loc pe parcursul ultimului sfert de secol. Noile hărți realizate cu ajutorul imaginilor captate de satelit arată că 22% din suprafața locuibilă a Pământului s-a modificat între 1992 și 2015. Graficele colorate arată schimbările care au avut loc la nivelul pădurilor, terenurilor agricole, pierderilor de apă și altele. Acestea au fost făcute pentru a înțelege mai bine modelele de migrație de pe glob și de ce oamenii s-ar muta dintr-un loc în altul. De asemenea, mai subliniază cât de repede se modifică peisajele.

Conform experților în domeniu, Pământul se confruntă cu diverse modificări produse chiar de noi, cele mai grave fiind despădurirea și urbanizarea în exces. Tot ce e cu roșu pe hartă reprezintă pădurile pierdute de Pământ!

„ Avem hărți care arată evoluția pădurilor pe glob. Chiar acum există mii de oameni care doresc să treacă granița dintre Mexic și Statele Unite. Mulți dintre ei vin din Guatemala, țară care a pierdut o mare parte din păduri în ultimii 20 de ani. Defrișărilor necontrolate au dus la transformarea radicală acestei zone, cândva extrem de verzi”, a declarat Tomasz Stepinski, unul dintre geografii care au lucrat la realizarea acestor statistici.

Hărțile au fost construite după punerea cap la cap a datelor culese de sateliți de-a lungul timpului. Colectate inițial de Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru studierea schimbărilor climatice și a ciclului carbonului (o zonă împădurită poate absorbi mult mai mult carbon decât un teren pustiu), datele pot fi adaptate pentru multe utilizări diferite, după cum arată și acest studiu

Pe lângă pierderile masive de pădure din America Centrală și de Sud și un proces de urbanizare accelerat în America de Nord și Europa, hărțile mai prezintă și cum în acești ani Deșertul Sahara s-a extins, pe măsură ce zonele adiacente s-au deșertificat ca urmare a temperaturilor aflate în continuă creștere.

sursa: https://www.sciencealert.com/these-maps-show-the-changing-face-of-earth-over-the-last-25-years
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii