Noutăți

Cum au influențat traco-geții lumea greacă

 •  
 •  
 •  

Istoria oficială ne prezintă cultura grecească ca fiind vârful artistic și filozofic al antichității europene, uitând însă să spună că o parte importantă din bogăția culturală a grecilor a fost inspirată sau chiar preluată de la traco-geți.

Aici vorbim despre elemente mitologice și tradiții dar și despre cunoștiințe științifice sau filozofice. Astfel, dacă pe de o parte, Orfeu, Dionisos sau Apolo sunt împrumuturi din spațiul trac, filozofia lui Zalmoxis a fost o altă sursă de inpirație pentru marii gânditori ai Greciei.

Nu întâmplător Pitagora spunea: „Călătorește la geți, nu ca să le dai legi, ci ca să tragi învățăminte de la ei. La geți pământurile sunt nesfârșite, toate câmpurile sunt comune și, dintre toate popoarele, sunt cei mai înțelepți, ne spune Homer.” (Legile morale și politice)

În emisiunea pe care vă propun să o vizionați, unde îl am invitat pe domnul prof. dr. Mihai Popescu, vom dezvolta acest subiect al influențelor traco-getice asupra lumii grecești.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

Ilustrație: Gabriel Tora


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Cum au influențat traco-geții lumea greacă

 1. Pai, “dragii mosului”, grecii, adica aheii (ei fiind al doilea val, ultimul a fost cel dorian), au fost tot niste geti, ca doar au venit din nord, nu? A’ma, ce este foarte interesant e ca astia n-au venit pe teritoriul Greciei de astazi asa de placere, se pare ca a fost vorba despre un trib de geti mai zurbagii care de fapt au fost alungati. Pai, ce om intreg la cap ar fi plecat de buna voie din tinuturile bogate din nord in saracul pamant al Greciei, altfel foarte insorit si numa’ bun pentru leneveala, este foarte adevarat.
  Si faza cea mai tare este ca baietii astia vorbeau o limba foarte apropiata de cea a pelasgilor sau ionienilor pe care i-au gasit in zona, este aproape evident. Si asta pur si simplu pentru ca nici mai mult nici mai putin, erau de acelasi neam. Ha-ha!

  Care’asazica grecii n-au picat, asa, din cer, de pe Luna, au venit si ei de undeva. Doar dacii n-au venit de nicaieri in Dacia ca d’aia se chemau daci.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii