Noutăți

Cum au apărut găurile uriaşe din apele îngheţate ale Antarcticii. Cercetătorii au descifrat parţial misterul: un cumul „perfect” de factori

Oamenii de ştiinţă au avut în foci dotate cu antene radio ajutoare de nădejde în încercarea lor de a afla de ce apar găuri uriaşe în apele îngheţate din Antarctica. Aceştia credeau că poliniile sunt fenomene tot mai rare, dar au constatat că nu este deloc aşa.

În 2016 şi 2017 o gaură (numită polinie) s-a căscat în mijlocul Mării Weddell din Antarctica, şi a tot crescut, întinzându-se pe o suprafaţă care a ajuns la 298.100 de kilometri pătraţi, potrivit cifrelor recente.

Deşi poliniile  nu sunt tocmai neobişnuite, cercetătorii au vrut să ştie cum se formează şi de ce – mai ales că aveau în faţă o polinie de mari dimensiuni care a apărut pe neaşteptate.

Un studiu publicat recent în Nature, cel mai cuprinzător de până acum, a arătat că aceste mari întinderi de apă dezgheţată din mijlocul mării se formează din cauza variaţiilor climatice bruşte şi a unor furtuni de intensitatea unor cicloane, potrivit LiveScience şi CNN.

Principalul ingredient este un tipar de variaţie climatică din regiune, echivalentul polar al lui El Nino.

Vânturile puternice din apropierea coastei cresc nivelurile apelor saline de la suprafaţă, ceea ce permite un amestec mai facil, pe verticală, al apelor cu straturi diferite de salinitate, slăbind bariera ce le menţine separate.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington au făcut explorări cu roboţi, echipamente radio şi foci cărora li s-au ataşat antene radio.

„Am crezut că această gaură uriaşă în apele îngheţate ale mării –numită polinie – e un fenomen rar, poate chiar unul care nici nu se mai produce.

Citește mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii