Noutăți

Cum au ajuns românii pe locul doi în lume la emigraţie. Motive şi consecinţe

 •  
 •  
 •  

Adevarul.ro: Exodul românilor din ţară atinge cote alarmante. Cel mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) arată că ţara noastră este a doua într-un top mondial al migraţiei, după Siria, ţară lovită de un război civil. Specialiştii spun că în câţiva ani, România ar putea rămână fără forţă de muncă.

Avem peste 3,4 milioane de români plecaţi la muncă în străinătate sau stabiliţi definitiv acolo cu tot cu familii, ceea ce plasează România pe poziţia a doua într-un top mondial al migraţiei. Cifrele vin de la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) ai cărei reprezentanţi susţin că suntem întrecuţi doar de Siria, stat lovit de un război civil. În procente, diaspora reprezintă 17% din populaţia totală a României. Concret, potrivit ultimului raport ONU referitor la migraţie, cu date din 2015, România înregistrează a doua cea mai mare creştere a diasporei unei ţări. Mai exact, ţara noastră a înregistrat o creştere a migraţiei de 7,3% pe an, în timp ce pe primul loc este Siria cu 13,1% , iar pe locul trei Polonia, cu 5,1%. Experţii Naţiunilor Unite notează că România are cea mai accelerată creştere a numărului de migranţi într-un stat care nu s-a confruntat cu războiul. La rândul lor, românii consideră că sunt forţaţi să plece la muncă în străinătate pentru că şi-au pierdut locurile de muncă sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar şanse reale pentru un trai decent ar mai avea doar în străinătate.

Cine pleacă în străinătate

Cei care emigrează sunt îndeosebi tinerii, fie că merg la studii sau la muncă, susţin specialiştii. O categorie aparte o constituie studenţii şi chiar elevii, recrutaţi de universităţile din Vest. „Ca profil, emigrantul român este un om tânăr, nu neapărat necalificat. Căpşunarii au fost un fenomen caracteristic primului deceniul de după 1989. Acum, pleacă foarte mulţi oameni calificaţi, cu studii superioare, care nu se pot realiza în România. Pleacă şi foarte mulţi studenţi şi chiar elevi. Sigur că motivul principal este cel economic. E clar, oamenii pleacă pentru că pot câştiga mai bine. Dar mai sunt şi alte motive ale plecării masive. Perspectiva de a face performanţă în carieră, de a se împlini profesional. Aici, mulţi se simt plafonaţi”, a explicat, pentru „Adevărul”, sociologul Mircea Kivu.

România rămâne fără forţă de muncă

În ceea ce priveşte consecinţele pentru România, specialiştii spun că sunt dezastruoase. „Jumătate din populaţia activă din România a plecat în străinătate. Asta ne face să nu mai avem nicio rază de speranţă. Au fost ani în care resursa financiară trimisă în ţară de românii care muncesc în străinătate a ajutat foarte mult economia ţării, dar acest lucru se va termina. Practic, aceşti oameni vor avea din ce în ce mai puţine conexiuni cu ţara. În aceste condiţii, România va rămâne fără forţă de muncă.”

Nouă români pe oră pleacă din ţară

O analiză recentă arată că nouă români părăsesc în fiecare oră ţara, România pierzând anual echivalentul unui oraş de nivel mediu ca Slatina sau Tulcea. Specialiştii spun că anul acesta vor părăsi ţara alţi 85.000 de români şi că  dacă românii ar râmâne, bugetul statului ar câştiga de pe urma lor jumătate de miliard de euro anual. Sociologii cred că stimularea natalităţii şi deschiderea graniţelor pentru străinii care vor să muncească aici ar putea fi soluţii pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă.

Citeste mai mult: adev.ro/ouserv

NOTA NOASTRĂ: Această situație este dovada supremă a ticăloșiei, corupției, incompetenței și trădării interesului național operat de clasa politică românească de după 1989. Dacă și pe viitor, în loc să creeze condiții pentru realizarea profesională și siguranța economică a românilor, ticăloasa clasă politică românească va opta pentru forță de muncă străină, suntem un popor condamnat la dispariție. Acest lucru va amplifica exodul românilor, iar țara noastră va deveni una care în câteva generații riscă să aibă o populație românească nativă minoritară!!!


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Cum au ajuns românii pe locul doi în lume la emigraţie. Motive şi consecinţe

 1. Nimic nou. Face parte dintr-un plan foarte bine pus la punct si are la baza amestecul. Romanii care pleaca nu dispar de pe fata pamantului. Se muta cativa kilometri mai incolo. Asta creeaza un vid care inevitabil atrage mase de oameni din alte parti. Politicile nationale niciodata nu sunt dictate de popor. Ele sunt dictate de corporatii si banci care nu sunt altceva decat instrumente. Cine a mai studiat fenomenul este familiar cu ce se intampla. Este ceva obisnuit deja. Vorbim de mase amorfe de indivizi fara teluri comune, fara traditii comune si fara nimic care sa poate la o adica sa le transforme intr-o forta combatanta anti sistem. Statul a devenit barbatul in casa fiecaruia. Cel care aduce banul in casa. O face prin mult iubita protectie sociala. Suntem oameni, nu-i asa? Nu animale. Avem grija unii de altii. Dar ce uita omul de rand foarte bucuros ca primeste mila sub diverse forme, este ca in modul asta este tinut sub control iar instinctele naturale de supravietuire si nevoia de perfectionare si autodepasire dispar. Dar ce dispare in primul rand este novoia naturala de asociere si de a te grupa. Pe nimeni nu intereseaza de nimeni. Dispare incet incet contactul real intre oameni. Nimeni nu mai spune nimic pe sleau. E plin de etichete peste tot. Toata lumea este usor de ranit. Toti se nasc victime si toti primesc premii doar ca participa.

  Cam asa transformi o fiinta altfel cu un potential enorm, intr-o oaie. Oaia nu numai ca trebuie sa faca totul dupa instructiuni precis definite dar mai mult, trebuie inclusiv sa gandeasca dupa pattern-uri bine stiute. La inceput e cu etichete. Incet incet e cu legi. Scopul ramane acelasi: 1984.

 2. “Sociologii cred că stimularea natalităţii şi deschiderea graniţelor pentru străinii care vor să muncească aici ar putea fi soluţii pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă.” Chiar credeți așa ceva? Despre străini care nu doresc să se integreze și prin urmare nu contribuie la binele unei țări nu comentez, cunoașteți ce se întâmplă în statele membre UE. Da, stimularea natalității ar fi o soluție, dar depinde CARE natalitate se dorește a fi stimulată, riscul este să menținem deficitul de forță de muncă și să creștem nr. asistaților și al delincvenților. Ce măsuri se iau pentru stimularea întoarcerii diasporei și prevenirea emigrației? Avem un minister al tuturor românilor care de fapt e al nimănui. De ce nu permitem vecinilor să vină la noi și avem nevoie să căutăm pe alte continente? De ce nu revitalizăm industria și agricultura și ne menținem statutul de țară consumatoare (colonie) în loc de cel de producătoare? De ce nu stopăm corupția și furtul ajuns sport național?

 3. Nu e numai vina Statului! Treziți-vă la realitate! Este vorba de totul! Gândiți-va la orice rău și Spune-ți da, căci s-a întâmplat deja!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii