Noutăți

Cum arătau oamenii de acum câteva sute sau mii de ani… Reconstituirile fascinante ale specialiştilor!

O nouă direcţie în cercetare o reprezintă, în special în ultimul deceniu, reconstituirea în detaliu a chipurilor oamenilor care au trăit în trecut, pe baza rămăşiţelor pământeşti.

Reconstrucţia facială are loc cu ajutorul specialiştilor în medicină legală, a tehnologiei 3 D şi a studiilor ADN. Rezultatele sunt absolut remarcabile. În ultimele decenii, posibilitatea oamenilor de ştiinţă de a reconstitui chipurile celor care au trăit chiar şi acum 40.000 de ani a progresat uluitor.

Cu ajutorul computerelor şi al tehnologiei 3D, dar şi al muncii interdisciplinare între arheologi, specialişti în medicină legală, specialişti IT sau artişti, rezultatele sunt absolut impresionante. Pur şi simplu chipurile oamenilor din Neolitic, din Antichitate sau Evul Mediu, inclusiv ale personalităţilor care au trăit acum multe secole, prin contur, cu detalii greu de imaginat.

Pe lângă aspectele estetice incredibile, munca interdisciplinară în acest domeniu de activitate contribuie şi la recrearea vieţii acelor oameni, dar şi a epocii în care trăiau…

O reconstituire spectaculoasă este cea a unei tinere egiptence moartă acum mai bine de 2000 de ani. Capul mumificat al tinerei stătea de 90 de ani în subsolurile unei clădiri vechi din Melbourne, aparţinând Universtităţii din capitala statului australian Victoria.A fost adus din Egipt, cel mai probabil, de către profesorul Frederic Wood Jones, şeful catedrei de anatomie în 1930. A fost uitat mult timp şi mai apoi redescoperit. Oamenii de ştiinţă i-au spus Meritamun.

Originea mumiei este incertă, dar cu ajutorul tehnologiei şi al studiilor interdisciplinare au fost scoase la iveală detalii interesante şi, totodată, a fost realizată şi reconstrucţia facială a tinerei egiptence. Faptul că provenea din vechiul Egipt a fost confirmat de studiile ADN.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii