Noutăți

Cum arată și ce poate singurul LIFT din lume creat pentru… vapoare. (foto+video)

Falkirk Wheel este un sistem ingenios de legatură între două canale navigabile situate la înălțimi diferite. Are o înălțime de 35 de metri, se află în Scoția, și leagă Canalul Forth și Clyde de canalul Union. Roata se învârte împreună cu axul, care este susținut de mai mulți rulmenți cu diametrul de 4 metri, instalați la capatul axului. Un motor electric actionează o pompă hidraulică, aceasta fiind conectată la motoarele hidraulice prin intermediul unor furtune care propulsează roata cu 1/8 rotații pe minut.

Mecanismul unic în lume a fost inaugurat în 2002, și poate transporta până la 8 vase de pe un canal pe celălalt, în 45 de minute. Practic, ambarcațiunile plutesc într-un compartiment similiar cu un bazin plin cu apă, iar când roata se învârte acestea sunt ridicate sau coborâte pentru a ajunge pe celălalt canal. Proiectul a fost realizat de compania scoțiana RMJM, după un plan întocmit de Nicoll Rusell Studios și de către inginerii Binnie Black și Veatch. Costul total al proiectului a fost de 17,5 milioane lire sterline, iar în timp locul a devenit foarte vizitat de turiști. Sub sloganul „The Falkirk Wheel Experience”, cei ajunși în acest loc se pot urca sau coborî cu liftul pentru suma de 7,95 lire.

lift vase

falkirk-wheel6[2] falkirk-wheel4[2] falkirk-wheel5[2] falkirk-wheel1[3] falkirk-wheel2[3]

lift vase 2

sursa: http://www.amusingplanet.com/2011/06/falkirk-wheel-rotating-boat-l-ift-in.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Cum arată și ce poate singurul LIFT din lume creat pentru… vapoare. (foto+video)

  1. un dac inca liber // 14 februarie 2018 at 15:01 // Răspunde

    Nu este unicul din lume ,in anul 1934 ,21 martie a fost inaugurat pe canalul Oder-Havel un sistem de lift,pe o inaltime de 36 metri la Niederfinow in apropiere de Frankfurt pe Oder ,functional si astazi.In paralel s-a constuit unul nou cu capacitate mai mare,iar cel vechi va mai ramane in functiune cel putin pana in 2025. https://de.wikipedia.org/wiki/Schiffshebewerk_Niederfinow

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii