Noutăți

Cum arată prima centrală nucleară din lume. La început a fost capabilă să alimenteze cu energie doar patru becuri

  •  
  •  
  •  

Răspândit pe aproape 900 de kilometri pătrați în deșertul din estul Statelor Unite, vastul campus al Laboratorului Național Idaho a fost implicat în cercetarea nucleară de aproape șaptezeci de ani. Mai mult de 50 de reactoare nucleare au fost construite în acest loc, incluzând prima centrală nucleară capabilă de a genera energie electrică și prima centrală electrică pentru primul submarin nuclear din lume. O mare parte a campusului este închis pentru public, cu excepția unei mici părți în care puteți vedea ce a mai rămas astăzi din prima centrala nucleară din lume.

Laboratorul a făcut istorie din începutul după-amiezii de 20 decembrie 1951, când un rând de patru becuri de 200 de wați s-au aprins într-o clădire din campus. Curentul necesar pentru alimentarea acestora a provenit de la un generator conectat la Reactorul EBR-1. Aceasta a fost prima dată când o cantitate utilă de energie electrică a fost vreodată generată de fisiunea nucleară. Multe zile mai târziu, reactorul a produs suficientă electricitate pentru alimentarea întregului complex.

experimental-breeder-reactor-15 experimental-breeder-reactor-62

 

First_four_nuclear_lit_bulbs1 experimental-breeder-reactor-46

Reactorul nu a fost inițial construit pentru a produce energie electrică, ci pentru a demonstra că reactoarele de creștere sunt o posibilitate fizică. Un reactor de creștere este un reactor nuclear care generează mai mult material fisionabil decât consumă. Scopul EBR-1 a fost acela de a valida această teorie, însă reactorul nu numai că a dovedit acest principiu, ci a devenit și primul reactor nucelar care a produs energie electrică.

EBR-I a continuat să funcționeze până în 1964, când a fost dezafectat și înlocuit de succesorul său, reactorul experimental EBR-2. Un an mai târziu, EBR-1 a fost declarat monument istoric.

sursa: http://www.amusingplanet.com/2017/08/worlds-first-nuclear-power-plant.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii