AIM radionica curs online

Noutăți

Cum arată prima centrală nucleară din lume. La început a fost capabilă să alimenteze cu energie doar patru becuri

Răspândit pe aproape 900 de kilometri pătrați în deșertul din estul Statelor Unite, vastul campus al Laboratorului Național Idaho a fost implicat în cercetarea nucleară de aproape șaptezeci de ani. Mai mult de 50 de reactoare nucleare au fost construite în acest loc, incluzând prima centrală nucleară capabilă de a genera energie electrică și prima centrală electrică pentru primul submarin nuclear din lume. O mare parte a campusului este închis pentru public, cu excepția unei mici părți în care puteți vedea ce a mai rămas astăzi din prima centrala nucleară din lume.

Laboratorul a făcut istorie din începutul după-amiezii de 20 decembrie 1951, când un rând de patru becuri de 200 de wați s-au aprins într-o clădire din campus. Curentul necesar pentru alimentarea acestora a provenit de la un generator conectat la Reactorul EBR-1. Aceasta a fost prima dată când o cantitate utilă de energie electrică a fost vreodată generată de fisiunea nucleară. Multe zile mai târziu, reactorul a produs suficientă electricitate pentru alimentarea întregului complex.

experimental-breeder-reactor-15 experimental-breeder-reactor-62

 

First_four_nuclear_lit_bulbs1 experimental-breeder-reactor-46

Reactorul nu a fost inițial construit pentru a produce energie electrică, ci pentru a demonstra că reactoarele de creștere sunt o posibilitate fizică. Un reactor de creștere este un reactor nuclear care generează mai mult material fisionabil decât consumă. Scopul EBR-1 a fost acela de a valida această teorie, însă reactorul nu numai că a dovedit acest principiu, ci a devenit și primul reactor nucelar care a produs energie electrică.

EBR-I a continuat să funcționeze până în 1964, când a fost dezafectat și înlocuit de succesorul său, reactorul experimental EBR-2. Un an mai târziu, EBR-1 a fost declarat monument istoric.

sursa: http://www.amusingplanet.com/2017/08/worlds-first-nuclear-power-plant.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii