AIM radionica curs online

Noutăți

Cum arată moartea? Fluorescența albastră care ucide celulele în momentul morții, observată pentru prima dată de oamenii de știință

Când vine vorba de moarte, aceasta pare de neoprit. Moartea este un proces care se întinde până la nivel celular și pe care nici un organism de pe Pământ nu-l poate ocoli. Pentru prima dată, oamenii de știință au observat o fluorescență albastră care apare în același timp cu fenomenul de rigor mortis, adică fenomenul de înțepenire progresivă a mușchilor, care survine la câteva ore după deces, datorită modificărilor chimice la nivelul țesuturilor musculare, ca rezultat al coagulării proteinelor din mușchi. După moarte, musculatura de orice tip (netedă, cardiacă, scheletică) intră într-o stare de contractură susținută, numită rigiditate musculară. Rigiditatea postmortală începe cu musculatura netedă din pereții arteriali, intestin, etc, care intră în rigiditate la 10-15 minute după moarte, continuă cu miocardul, care intră în rigiditate la aproximativ 30 – 60 minute și apoi cu musculatura scheletică.

“Ceea ce ne-a surprins la început a fost că rigos mortis
la viermi începe în timp ce ei încă mai trăiesc. La om, moartea apare atunci când inima noastră se oprește să bată și creierul nostru încetează să funcționeze, dar procesele noastre fiziologice nu au echivalente exacte în corpurile mici ale viermilor Caenorhabditis elegans, motiv pentru care moartea are un alt mecanism în acest caz“, explică biologul molecular Evgeniy Galimov de la University College London.

Membrii aceleiași echipe de cercetători au descoperit și cum arată moartea în acest nematod transparent, capturând această “izbucnire de fluorescență albastră intensă” care se răspândește prin corpul lor, pe măsură ce celulele mor. Valul albastru al necrozei este asociat cu rigor mortis. Pe măsură ce moartea se răspândește prin corp, celulele moarte declanșează moartea celor adiacente lor eliberând o substanță chimică, iar odată ce această undă de neoprit atinge intestinul, fluorescența albastră declanșează o explozie de acid antranilic. “Este ca un secerător albastru, care urmărește moartea în timp ce se răspândește în organism, până când toată viața este stinsă”, a explicat cercetătorul David Gems, co-autor al descoperirilor.

062-work-rigor-mortis-death-2

Desigur, s-ar putea să te întrebi în ce fel are de-a face această descoperire la viermi cu moartea umană? Deși există evident o mulțime de diferențe între corpurile umane și nematode, există și similitudini și, dacă putem culege suficiente informații despre modul în care moartea se răspândește la nivel celular, acest lucru ne-ar putea ajuta să înțelegem modalitățile de… prevenire a acesteia.

Celulele își eliberează substanța mortală atunci când ATP-ul (adenozin trifosfat) lor se epuizează. Rămâne însă neclar cum, de ce și când nivelul ATP scade și în ce moment moartea într-un organism devine inevitabilă. În acest studiu, nivelele ATP nu s-au diminuat semnificativ până când nematodele s-au apropiat foarte mult de moarte, ceea ce ne-ar putea ajuta să înțelegem mai multe despre senescență – adică despre cum corpul nostru se deteriorează odată cu vârsta.

062-work-rigor-mortis-death-1

sursa: www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(18)30231-6

sursa: https://www.sciencealert.com/rigor-mortis-coldly-worms-still-alive-nematode-first-death-organism

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii