Noutăți

Cum a fost produs un salt al activității seismice de către… suporterii entuziasmați de pe un stadion. Ce magnitudine a avut microseismul generat?

Seismele de mică magnitudine pot fi produse nu numai de către procesele care se petrec în subteran, în mod natural. Chiar și unele activități umane de la suprafață pot genera fenomene de acest tip. Nu demult, suporterii unei echipe de fotbal american, Seattle Seahawks, au fost atât de zgomotoși, în entuziasmul lor, încât au determinat producerea unei creșteri spectaculoase a activității seismice, echivalând cu un micro-seism.

Suporterii Seattle Seahawks sunt, deja, faimoși pentru modul asurzitor în care își emit sloganurile, precum și pentru modalitatea în care își manifestă sentimentele negative sau pozitive, ca reacție la evoluțiile din teren. Stadionul pe care s-au manifestat acești suporteri înfocați a intrat de două ori în Guinness World Record, pentru intensitatea zgomotului produs de către mulțime.

În 2013 pe stadion a fost atins un nivel al zgomotului de 136,6 decibeli, iar un an mai târziu s-au înregistrat peste 137 de decibeli, în vreme ce un concert rock nu produce, pe un stadion, de obicei, decât 120 de decibeli.

suporteri

zgomot

Cu puțină vreme în urmă, pasionații suporteri ai echipei Seattle Seahawks au făcut o asemenea zarvă, în urma unor succese pe teren ale jucătorilor, încât seismometrul Universității din Washington a înregistrat o activitate similară cu aceea pe care ar putea-o produce un micro-seism. Mai pe românește, s-a cutremurat pământul, din cauza zecilor de mii de voci strigând la unison.

Seismometrele sunt folosite de către oamenii de știință pentru a observa undele seismice, vibrații cauzate de către cutremure. Aceste observații le permit oamenilor de știință să măsoare magnitudinea unui cutremur. De exemplu, un micro-seism are o magnitudine de 2 sau mai puțin și, de obicei, nu este resimțit de către oameni, la suprafață, fără ajutorul unor mijloace tehnice.

microseism

Prof. John Vidale de la Universitatea din Washington declară că vacarmul produs recent (la sfârșitul lunii trecute), pe stadion, de către fanii echipei Seattle Seahawks a reușit să zguduie pământul precum ar fi făcut-o un (micro)seism de magnitudine 1. Mișcarea a fost caracterizată și de către o durată deosebită.

Desigur nu este, nici pe departe, prima dată când o activitate umană produce un (micro)seism. Mici cutremure pot fi produse și de către operațiunile din domeniul minier, de către fracturarea hidraulică etc. Fanii Seahawks au mai reușit o performanță similară – adică modificări înregistrabile pe un seismometru – și în urmă cu patru ani.

Seahawks

sport

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii