Noutăți

Cum a fost lumea cucerită de către… pisici? Povestea unei conviețuiri de 9000 de ani…

Actualele pisici domestice sunt descendente ale pisicilor care au fost domesticite în Orientul Apropiat și mai apoi pe Valea Nilului, arată cel mai amplu studiu pe această temă, după cum ne informează BBC. Se vorbește despre o domesticire a pisicii. Corect ar fi să vorbim despre o apropiere a pisicilor de comunitățile umane din vechime. Prin firea sa independentă, pisica nu ar fi putut să fie domesticită în aceeași manieră precum oile sau vacile. Pisica a ales să trăiască pe lângă gospodăriile oamenilor „din interes”, datorită avantajelor, fără a fi constrânsă în vreun fel de către om.

Contrar aparențelor, pisicile nu au devenit de foarte multă vreme companioni ai oamenilor, mai ales pe plaiurile mioritice. Fermierii ce trăiau în Orientul Apropiat, acum 9000 de ani, sunt primii oameni în ale căror gospodării ori așezări s-au pripășit primele pisici semi-sălbatice. Apoi, pe parcursul următoarelor mii de ani, pisicile, definitiv îmblânzite, au început să se împrăștie prin lume, pornind din Orientul Apropiat și din Egipt, prin intermediul rutelor maritime de comerț, mai ales a celor ce brăzdau Marea Mediterană.

b

c

Astăzi, pisicile domestice trăiesc pe toate continentele, mai puțin în Antarctica. Oamenii de știință consideră că pisicile sălbatice (animale destul de solitare și agresive) au început să se apropie de fermele din vechime, atrase fiind de mulțimea de rozătoare din hambarele pline de grâne. Așa a început să se infiripe milenara prietenie și relatie reciproc avantajoasă dintre om și pisică.

e

În Egipt, primele pisici s-au domesticit cu mult mai târziu, comparativ cu regiunile Orientului Apropiat propriu-zis, susțin oamenii de știință. Domesticirea pisicilor sălbatice a avut loc în mod separat, în Egipt. Pisicile din ziua de azi descind atât din cele domesticite în Egipt, cât și din cele care s-au apropiat de comunitățile umane din Orientul Apropiat cu 9000 de ani în urmă, după cum susține cercetătoarea Eva-Maria Geigl.

Din gospodării pisicile s-au mutat pe… corăbii, unde erau protejate, deoarece stârpeau șobolanii. Iar prin intermediul corăbiilor ele s-au împrăștiat, până la urmă, în lumea întreagă. Pisicile n-au fost întotdeauna făpturile blânde și relativ leneșe din ziua de azi. Înainte de a-i lăsa pe oameni să le atingă și a ajunge pe vasele lor de comerț maritim, ele au trăit sute de ani pe lângă gospodării, făcând prăpăd în neamul rozătoarelor. Relația om-pisică este, și astăzi, mai degrabă o colaborare sau coabitare, decât o subordonare a pisicii față de om. Pisicile sunt cele care au ales compania omului, susține dr. Geigl, de la Institut Jacques Monod din Paris.

f

g

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au extras ADN de la mai mult de 200 de pisici care au trăit în vechime și ale căror rămășițe s-au păstrat până în ziua de azi, fiind găsite în siturile arheologice din Epoca Pietrei, în mormintele egiptene sau în cele vikinge. Studiul mostrelor de ADN arată că procesul domesticirii pisicilor a debutat acum nouă milenii în Orientul Apropiat. Domesticirea piscilor a avut loc concomitent cu apariția agriculturii.

j

Valul doi al domesticirii pisicilor a debutat pe Valea Nilului. Pisicile au început să cucerească Europa în secolele dinaintea erei noastre, procesul dobândind viteză în era cuceririlor romane și în epoca de glorie a vikingilor. Importante urme de DNA provenit de la pisicile egiptene au fost găsite la micile feline ce trăiau pe lângă coloniile vikinge, dovadă că și în vechime oamenii călătoreau pe distanțe mari, în ciuda mijloacelor rudimentare de transport maritim.

a

Surprinzător, pisicile vărgate au apărut abia în Evul Mediu. Dovezile ADN sugerează că mutația genetică ce a determinat un asemenea marcaj al blănii a survenit la pisicile din Turcia apuseană, în secolul XIV. În următoarele secole, „vărgatele” s-au împrăștiat în întreaga lume. Spre deosebire de câini, în cazul pisicilor a existat, cel puțin până în secolul XIX, prea puțină selecție artificială. Pisicile s-au dovedit foarte iscusite în stârpirea rozătoarelor, indiferent de aspectul sau dimensiunile lor. Iar acest lucru le-a făcut foarte apreciate, în toată lumea. Astăzi, însă, contează și înfățișarea, la fel ca și celelalte 1000 de aspecte ce fac din pisică unul dintre cei mai minunați companioni ai omului!

iy

d

Sursa informații: BBC

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii