Noutăți

Cum a fost îngropat un proiect de 4 miliarde de euro, care ar fi transformat o zonă din capitală în centrul economic al Europei de Est

Cotidianul.ro: De-a lungul vremii, multe investiții mari au fost blocate, iar investitorii puși pe fugă nu numai de prostie, ci și de corupția din România. Proiectul Esplanada este însă în top. Investiția de lângă Biblioteca Națională, în valoare de miliarde de euro, a fost ratată. Povestea modului în care primarul Oprescu și alți politicieni au gonit grămezile de bani în alte state europene este halucinantă. Proiectul Esplanada ar fi trebuit să fie gata acum. După realizare, statul român ar fi urmat să beneficieze de o clădire în valoare de peste 40 milioane euro, cu spații de birouri, pentru instituții ale statului, de circa 12.000 de metri pătrați, precum și cu parcări subterane publice. Întregul ansamblu ar fi trebuit să revină statului după 49 de ani, când expira parteneriatul cu dezvoltatorul proiectului.

Proiectul Esplanada de lângă Biblioteca Națională, realizat de firma Trigranit, ar fi trebuit să fie gata acum. Potrivit contractului, care nu s-a finalizat, afacerea trebuia să fie un parteneriat public/privat între statul român și compania menționată.

Cotidianul: Cum a reușit Bucureștiul să rateze o investiție de un miliard de euro?

Dan Ghibernea: Așa cum a reușit să piardă și alte investiții. Proiectul Esplanada, care era planificat pentru zona din Piața Unirii, practic kilometrul zero al Bucureștiului, era un proiect pe 107.000 de metri pătrați și 800.000 de metri pătrați construiți. Investițiile directe erau de un miliard de euro și alte 3 miliarde euro erau investiții conexe. Este mare păcat, numai macheta a costat foarte mult, pentru că acest centru ar fi fost impunător, reprezentativ, extraordinar. Seamănă cu cartierul La Defense din Paris sau Canary Wharf din Londra. În 8 ani, acesta era termenul de finalizare a proiectului, ar fi devenit centrul financiar al Europei Centrale și de Est. Marile bănci ale Europei deja semnaseră contracte de preînchiriere, ele ar fi gestionat marile afaceri pentru Europa Centrală și de Est.

– Cât ar fi câștigat Primăria de pe urma proiectului?

– Nu am un estimat, dar ar fi câștigat foarte mult. Să nu mai vorbim despre locurile de muncă timp de 8 ani, care ar fi fost între 800 și 1.000 numai în construcții, ar fi fost un mall foarte mare, la parametri internaționali, apartamente foarte frumoase și ar fi fost un cartier de zgârie-nori, ceea ce Bucureștiul nu are.

centru economic

 

Oprescu și Finanțele au trimis banii în Polonia

– Unde s-a împotmolit proiectul?

– Contractul cu Ministerul Dezvoltării a fost semnat pe la începutul anului 2009. Era de fapt un parteneriat între firma Trigranit – Primăria Bucureștiului și Ministerul Dezvoltării. Legea spune că era nevoie de câteva avize: de la Consiliul Legislativ, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor. Au fost luate toate avizele, în afară de cel al Finanțelor. Nu mă întrebați de ce. Este o enigmă. În al doilea rând, este vorba despre apetitul foarte scăzut pentru acest proiect al fostului primar general Sorin Oprescu. A contat foarte mult. Acolo erau niște terenuri care trebuiau retrocedate, se începuse discuția cu proprietarii care erau de acord să vândă, dar procesul s-a întrerupt deodată. Un investitor mare cum este Trigranit nu poate să-și blocheze banii, un miliard de euro, să aștepte decizia guvernanților României. Acești bani au fost redirecționați spre Polonia și Croația, unde s-au realizat niște proiecte superbe. Asta este, din păcate.

– Dvs i-ați atras, ați contactat această firmă să vină în România?

Citește mai mult: Cotidianul.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii