Cunoaste lumea

Noutăți

Cum a descoperit un tânăr, într-o noapte fără somn, procedura revoluționară care ar putea vindeca toate bolile genetice

  •  
  •  
  •  

O nouă tehnică denumită CRISPR ar putea vindeca aproape toate bolile genetice ereditare. Este o procedură revoluționară, dacă nu chiar miraculoasă. Și ar putea fi folosită la scară largă foarte curând.

O nouă formă de editare ADN mai puţin predispusă la erori ar putea corecta mult mai multe mutaţii genetice periculoase decât tehnologia disponibilă astăzi, susţine publicaţia The Wired.

Articolul începe cu un portret al unui om de ştiinţă: în vara lui 2017, Andrew Anzalone era neliniştit. Anul se apropia de final, ca şi doctoratul său de la Universitatea Columbia. Într-o noapte fără somn, o idee a început să-i dea târcoale.

Editarea genetică CRISPR, cu toată precizia sa de decupare a ADN-ului, a fost mereu bună la secţionare. Însă dacă vrei să înlocuieşti o genă defectă cu una sănătoasă, lucrurile devin mai complicate.

În afara faptului că programezi o bucată din ghidul ARN ca să-i comanzi lui CRISPR unde să taie, trebuie să livrezi o copie a noului ADN astfel creat şi apoi să speri că maşinăria de autoreparare a celulei o instalează corect. Ceea ce, de cele mai multe ori, nu se întâmplă.

Anzalone s-a întrebat dacă nu cumva există o modalitate de a combina aceste două etape, astfel încât o singură moleculă să-i spună lui CRISPR ce editări să facă şi unde să facă schimbările. Inspirat, s-a grăbit în apartamentul său din Chelsea şi a lucrat toată noaptea.

Câteva luni mai târziu, ideea şi-a găsit locul în laboratorul lui David Liu, chimistul de la Broad Institute care a dezvoltat recent o serie de sisteme CRISPR adaptate chirurgiei, denumite „editoare de bază”.

Anzalone s-a alăturat laboratorului în 2018 şi împreună au început să construiască plăsmuirea ivită în imaginaţia tânărului doctorand.

După multe încercări eşuate, au descoperit ceva şi mai puternic. Sistemul, pe care laboratorul lui Liu l-a denumit „editare primă” putea face, pentru prima dată, aproape orice alterare – adăugări, ştergeri, înlocuirea fiecarei litere individuale cu o altă- fără să reteze elicea dublă a ADN-ului.

Dacă Crispr-Cas9 e precum foarfecele şi editorii de bază precum creioanele, aceşti editori primi sunt ca procesoarele de text„, le-a spus Liu reporterilor într-o conferinţă de presă.

Citește mai mult: Digi 24


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii