Noutăți

Cum a ajuns să fie tipărită în timpul domniei lui Vlad cel Tânăr una dintre primele cărţi româneşti

Domn al Ţării Româneşti aproape doi ani şi nepot al lui Vlad Ţepeş, Vlad cel Tânăr a rămas în istorie pentru faptul că în timpul domniei sale a fost tipărită una dintre primele cărţi româneşti.

Fiu al lui Vlad Călugărul, fratele lui Vlad Ţepeş, Vlad cel Tânăr a urcat pe tronul Ţării Româneşti la 22 de ani, în februarie 1510.

În primul an de domnie, Vlad cel Tânăr a căutat să îşi consolideze relaţiile cu Regatul Maghiar punându-se sub suzeranitatea lui Vladislav al II-lea Jagiello, aşa cum reiese dintr-o diplomă din 17 august 1511 în care se intitulează “Noi, Vlad, din mila lui Dumnezeu voievod transalpin, recunoaştem că domnul nostru preaîndurător, Vladislav, s-au milostivit a ne întări în domnia noastră părintească şi de moştenire“.

Acest lucru confirmă reluarea relaţiilor echilibrate în diplomaţia Ţării Româneşti, asigurând, cel puţin pentru o perioadă, linişte la graniţă.

În interiorul Ţării Româneşti, domnitorul a făcut eforturi pentru a avea o relaţie strânsă cu puternica familie a Craioveştilor care se presupune că deja pregăteau pe viitorul domn, Neagoe Basarab.

În încercarea de a elimina orice posibilă intervenţie a paşilor otomani de la Dunăre, Vlad cel Tânăr alege ca jurămintele de credinţă să fie făcute în faţa lui Mehmet Beg..

În timpul domniei acestui voievod s-a tipărit, în anul 1510, una dintre primele cărţi româneşti în istoria literaturii române, numită Octoihul, de către ieromonahul Macarie. Cartea a fost tipărită la tipografia ce funcţiona în mănăstirea Bistriţa din Oltenia.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii