Cunoaste lumea

Noutăți

Cum a ajuns să fie tipărită în timpul domniei lui Vlad cel Tânăr una dintre primele cărţi româneşti

  •  
  •  
  •  

Domn al Ţării Româneşti aproape doi ani şi nepot al lui Vlad Ţepeş, Vlad cel Tânăr a rămas în istorie pentru faptul că în timpul domniei sale a fost tipărită una dintre primele cărţi româneşti.

Fiu al lui Vlad Călugărul, fratele lui Vlad Ţepeş, Vlad cel Tânăr a urcat pe tronul Ţării Româneşti la 22 de ani, în februarie 1510.

În primul an de domnie, Vlad cel Tânăr a căutat să îşi consolideze relaţiile cu Regatul Maghiar punându-se sub suzeranitatea lui Vladislav al II-lea Jagiello, aşa cum reiese dintr-o diplomă din 17 august 1511 în care se intitulează „Noi, Vlad, din mila lui Dumnezeu voievod transalpin, recunoaştem că domnul nostru preaîndurător, Vladislav, s-au milostivit a ne întări în domnia noastră părintească şi de moştenire„.

Acest lucru confirmă reluarea relaţiilor echilibrate în diplomaţia Ţării Româneşti, asigurând, cel puţin pentru o perioadă, linişte la graniţă.

În interiorul Ţării Româneşti, domnitorul a făcut eforturi pentru a avea o relaţie strânsă cu puternica familie a Craioveştilor care se presupune că deja pregăteau pe viitorul domn, Neagoe Basarab.

În încercarea de a elimina orice posibilă intervenţie a paşilor otomani de la Dunăre, Vlad cel Tânăr alege ca jurămintele de credinţă să fie făcute în faţa lui Mehmet Beg..

În timpul domniei acestui voievod s-a tipărit, în anul 1510, una dintre primele cărţi româneşti în istoria literaturii române, numită Octoihul, de către ieromonahul Macarie. Cartea a fost tipărită la tipografia ce funcţiona în mănăstirea Bistriţa din Oltenia.

Citeste mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii