Noutăți

Cum a ajuns Hawaii parte din Statele Unite ale Americii. De ce se consideră nativii hawaieni nedreptățiți de către americani

În anul 1945, după sfârșitul celui de al doilea război mondial, Organizația Națiunilor Unite stabilea o dispoziție specială în Carta ONU, prin care mai multe teritorii, inclusiv Hawaii, sunt plasate sub autoritatea administrativă a ale altor țări mult mai puternice. Potrivit articolului 73, “Membrii Națiunilor Unite care au sau își asumă responsabilități pentru administrarea teritoriilor popoarelor care nu au atins încă o formă de auto-guvernare trebuie să recunoască principiul și interesele locuitorilor acestor teritorii și să accepte ca o obligație sacră promovarea păcii, a securității și bunăstării locuitorilor acestor teritorii internaționale”.

Mai mult decât atât, națiunile care doreau să se implice în protejarea teritoriilor trebuiau să respecte cultura popoarelor în cauză, progresul lor politic, economic, social și educațional. Trebuiau să le ajute în dezvoltarea progresivă a instituțiilor lor, în funcție de circumstanțele particulare ale fiecărui teritoriu și popor în parte. Să transmită în mod regulat secretarului general, în scop informativ, informații de natură tehnică referitoare la condițiile economice, sociale și de învățământ din teritoriile de care se ocupă în mod responsabil.

nativii hawaiieni

nativii hawaiieni 1900

Astfel, Hawaii intră sub administrarea Statelor Unite ale Americii, însă în martie 1959, la 14 ani de la dispoziție, guvernul SUA aprobă statalitatea teritoriului Hawaii, motiv pentru care în luna iunie locuitorii micuțului arhipelag sunt chemați la urne pentru a vota dacă sunt sau nu de acord cu această aderare. Referendumul trece cu o largă majoritate iar două luni mai târziu Hawaii devine oficial cel de-al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

Cine a votat ? Conform celor de la hawaii-nation.org, drept de vot au avut inclusiv cetățenii americani rezidenți pe insulă de cel puțin un an de zile. Aici au intrat militarii marinei americane staționare în arhipelag cât și familiile acestora. Nativii hawaiieni s-au simțit nedreptățiți de această prevedere, mai ales că cei mai multi dintre ei, aflați pe insulele Ni’ihau și Lana’i au votat împotriva statalității. Nativii au mai fost indignați și de faptul că nu au avut pe buletinul de vot opțiunea de a-și declara independența. Având de ales doar dacă doresc ca Hawaii să fie admis „imediat” ca stat al Uniunii sau să rămână în vechea formulă propusă de ONU.

referendum

În 1993 Congresul SUA adoptă o rezoluție comună prin care recunoaște că răsturnarea Regatului Hawaii a avut loc cu participarea activă a agenților și a cetățenilor Statelor Unite ale Americii și că poporul hawaian nativ nu a renunțat în mod direct la pretențiile de suveranitate peste pământurile lor naționale. Rezoluția a dat un impuls major adepților mișcării de independență din Hawaii și a făcut obiectul unor dezbateri intense la acea vreme. Rezoluția derivă în principal din Raportul Blount, care prezintă modul în care a fost răsturnată monarhia din Hawaii în primăvara lui 1893 dar și din mișcările ulterioare.

Dacă poporul Hawaian își va obține independența rămâne de văzut…

sursa: hawaii-nation.org

sursa: history.com/

sursa: hawaiihistory.org

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Cum a ajuns Hawaii parte din Statele Unite ale Americii. De ce se consideră nativii hawaieni nedreptățiți de către americani

  1. daca intrau chinezii sau rusii peste ei astazi nu mai erau deloc , la fel si nativii din usa si canada si aceastia nu ar mai fi existat azi . democratia asta !?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii