AIM radionica curs online

Noutăți

Cultura precolumbiană Kogi și legea sacră…

Daca istoria populatiei Kogi nu a fost prietenoasa cu ea, invazia conchistadorilor albi insemnand inceputul sfarsitului pentru civilizatia si cultura infloritoare din epoca precolumbiana, grupurile refugiate in Sierra Nevada au reusit sa pastreze si sa duca mai departe vechile traditii si un mod de viata curat, ingemanat perfect cu natura.

Mamo – legea sacră

In cultura Kogi exista o reprezentare a figurii sale centrale, incarnarea „legii sacre” numita Mamo sau Mama, cheia legaturii dintre puterile celeste si oameni. Aduse la un nivel inalt de constiinta, aceste personaje au rolul de a mentine echilibrul de forte din sat, dar si din intreaga lume, prin cantece, meditatie si ofrande ritualice. Pentru membrii comunitatii, Mamo are rolul de profesor, vindecator si sacerdot.

O Mamo bună asculta vocea naturii, pentru a afla care greseala anume se afla la originea recoltelor proaste, de pilda. Ca astronom desavarsit, ea este si singura care poate decide cand trebuie sa aiba loc sarbatorile religioase. De aceea, in izolarea si solitudinea sa, e temuta si respectata, avand autoritatea de putere supranaturala careia i se supun oamenii.

Kogii care vor reprezenta sacra Mamo sunt selectionati de la varste foarte mici (in mod oarecum asemanator cu Dalai-Lama la tibetani).

De obicei, acea Mamo care detine puterile oficial alege cel mai intelept si cel mai meditativ copil in varsta de 5 ani, care va fi dus in grotele de pe culmile din Sierra Nevada, unde va fi invatat sa mediteze asupra lumii naturale si spirituale.

Mama celui ales are dreptul de a-l vizita seara si de a-i canta, iar copilul incepe sa danseze. Apoi, femeia trebuie sa plece. Aceasta initiere dureaza pana la implinirea de catre viitoarea semidivinitate Mamo a varstei de 18 ani.

O alta tulburatoare similitudine, de data aceasta este cu „majoratul” marcat in sanul civilizatiei occidentale, numai ca la Kogi totul se subordoneaza unor reguli pe care noi le-am considera foarte dure, aplicate fara nicio abatere de la traditia ancestrala. Iar absolut tot ce se petrece e legat in mod vital de natura si de Cosmos.

Citește mai mult: Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii