Noutăți

Cu nava pe uscat… Unicitatea canalului Elblag-Ostroda din Polonia (galerie foto)

Canalul Elblag-Ostroda este unul dintre cele mai lungi canale navigabile din Polonia, cu o lungime  de 80 km. Este, de asemenea, unul dintre canalele cele mai interesante din Europa, asta datorită unei secțiuni de 10 km a traseului unde exista o diferenţă de nivel de 104 metri. Această secțiune specială este situată între Lacul Druzno și Lacul Piniewo, și pentru că diferența de nivel era prea mare pentru a fi străbătută de nave, polonezii au creat un sistem ingenios de scripeți, șine de cale ferată și vagoane, care pur și simplu transportă navele între cele două lacuri.

Canalul a fost construit între anii 1845 şi 1860 de inginerul german Georg Jakob Steenke, la ordinul împăratului de atunci al Prusiei, Friedrich Wilhelm al II-lea. Folosit iniţial pentru transportarea lemnului, sistemul este considerat acum o impresionantă realizare de hidroinginerie, deoarece funcţionează din 1860 cu doar câteva mici reparaţii.

Începând din secolul al XVI-lea, cererea de cherestea din această regiune a crescut rapid, iar francezii și danezii cumpărau mari cantităţi de cherestea din această parte a Europei datorită pinilor înalţi de 50 metri de aici, care mai aveau și trunchiurile lipsite de noduri. Dar transportul cherestelei se făcea în 7-8 luni, pe o ruta ocolitoare, Drwęca-Vistula. Astăzi, canalul nu mai este atât de folosit pentru transportul de cherestea. Numai bărcile cu motor, bărcile cu vele, iahturile şi vasele de agrement mai trec pe-aici. Însă, chiar şi după atâta vreme, aceste utilaje şi construcţii hidrotehnice uzate funcţionează încă bine, de parcă n-ar fi fost şi ele supuse trecerii timpului.

„Oaspeţii noştri vin atât din Europa, cât şi din restul lumii. Majoritatea turiştilor străini sunt germani, deoarece mulţi dintre aceştia au avut strămoşi care au locuit aici, dar vin şi japonezi, coreeni şi chiar saudiţi“, a declarat Pawel Zastepowski un căpitan cu 15 ani de experiență pe canalul Elblag.


sursa: https://www.amusingplanet.com/2015/02/the-inclined-boat-lifts-of-elblag-canal.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii