Cu ocazia intrării triumfale în Roma a împăratului Constantin cel Mare oamenii… „s-au strâns în jurul DRACONILOR” (dacici). Cum a fost posibil? Detalii

Cu ocazia intrării triumfale în Roma a Împărtului Constantin cel Mare, oamenii „s-au strâns în jurul draconilor, legaţi cu vârfurile aurite şi ferecate în pietrele strălucitoare ale suliţelor, umflaţi de un vânt mare şi astfel şuierând ca şi stârniţi de mânie, lăsând să fluture în vânt cozile ample”, ne spune Ammianus Marcelinus, în lucrarea Rerum gestarum. Ammianus Marcellinus (născut cca. 332 în Antiohia pe Orontes, Siria – decedat în 395, probabil la Roma) a fost un general roman de origine greacă și ultimul mare istoric latin.
Cum a fost posibil ca în prima parte a secolului al IV-lea d. Chr, romanii, de la soldați până la civili, să se strângă în jurul draconilor dacici? Nu-i așa, la prima vedere pare o aberație dacomanică?! Doar că lucrurile sunt cât se poate de firești și de logice. Pe de o parte, draconul dacic intrase deja de mulți ani în dotarea armatei romane, iar unitățile militare formate din geto-daci erau un lucru obișnuit în acea vreme în armatele imperiului. Pe de altă parte, să nu uităm că împăratul de dinaintea lui Constantin cel Mare a fost împăratul GALERIUS – un împărat de origine geto-dacică care, potrivit lui Lactantius, consilier spiritual al lui Constantin cel Mare, a vrut chiar să schimbe titulatura imperiului, din Imperiul Roman în… Imperiul Dacic (o spune în lucrarea De mortibus persecutorum). Mai mult decât atât, împăratul Galerius a reușit o victorie importantă împotriva perșilor bazându-se în special pe trupele militare formate din geto-daci. Ne-o arată foarte clar Arcul de Triumf ridicat de Galerius la Tesalonik, în Grecia, un monument pe care veți descoperi și astăzi fețele și îmbrăcămintea geto-dacilor, alături de draconul dacic, sărbătorind victoria (monumentul este ridicat la 200 de ani după războaiele dintre Decebal și Traian).
Nu în ultimul rând, Arcul Triumfal ridicat de Împăratul Constantin cel Mare la Roma (în secolul IV d. Chr) are pe el nu mai puțin de 8 statui de nobili daci, în poziții demne, ceea ce ne arată încă o dată importanța pe care o aveau geto-dacii la conducerea Imperiului Roman în acea vreme. Prin urmare, citatul prezentat mai sus își găsește logica firească, prezentându-ne o realitate inedită, de care fug însă ca dracul de tămâie mulți dintre istoricii noștri incompetenți sau care servesc alte interese!!! (Vezi și foto mai jos cu monumentele invocate)
Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/
Ilustrație dracon: Gabriel Tora
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Sper ca știi ca în Res Gestae a lui Ammianus este vorba despre intrarea lui Constantius al II-lea în Roma. Dragonul, romanii îi spuneau Dragon Sarmatic…Și sa nu uiți ca armata romana târzie era una foarte deschisa la noutăți,Dragonul fiind doar una dintre ele. Iar cu imperiul Dacic…O afirmație slaba care este nefondată și slab argumentată. Nu uita ca după abandonul din secolul 3 mai apare o Dacia la sud de Dunare. Deci te rog nu mai dezinforma publicul larg și fă articole de calitate.