Noutăți

Uimitorul Teatru Național din Beijing – Răsare direct din mijlocul unui lac, precum un OZN. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Într-un limbaj popular, clădirea Marelui Teatru Național din Beijing este descrisă de către chinezi ca „un ou gigantic”. De fapt, este un dom elipsoid acoperit cu sticlă și titan. Edificiul seamănă cu un OZN care tocmai iese din apa unui lac. Un lac artificial!

nth-1

La vederea originalei și atrăgătoarei clădiri, mulți turiști laudă ingeniozitatea și simțul estetic al chinezilor. Dar meritul nu le aparține întru totul, deoarece arhitectul este european, un francez. Lucru care nu înseamnă că locuitorii „țării fluviului Galben” n-ar fi creativi sau n-ar avea un deosebit simț al frumosului. Doar au dovedit-o de atâtea ori, în milenara lor istorie.

nth-5

Domul, a cărui construire a durat șase ani, măsoară 144 de metri pe direcția nord-sud, 46 de metri înălțime și 212 metri pe direcția est-vest. Intrarea principală a clădirii ce se află în partea de miazănoapte.  Clădirea poate primi peste 5400 de spectatori simultan (în cele trei săli – teatru, operă și spectacole).

nth-3

Așa cum se întâmplă și pe meleagurile mioritice, atunci când se construiesc edificii publice, costurile uriașe ale ridicării clădirii au iscat dispute aprinse. E aproape imposibil să fie recuperate sumele investite în originalul edificiu. S-a calculat că fiecare loc din sălile de spectacol a costat o jumătate de milion de yuani (circa 300.000 lei). Bineînțeles, au fost depășite costurile planificate inițial. Ori de câte ori li se reproșează costurile imense, guvernanții spun că teatrul n-a fost construit pentru obținerea de profituri. Arta cere sacrificii…

Clădirea arată foarte bine, și la exterior și la interior. Vorba aceea: dai un ban (yuan), dar știi că face!

nth-2

nth-4

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.emlii.com, en.wikipedia.org

Surse imagini: www.theguardian.com, all4desktop.com, blog.iwannagothere.com, www.chinavacations.biz


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Uimitorul Teatru Național din Beijing – Răsare direct din mijlocul unui lac, precum un OZN. Galerie foto

  1. Tat cu ei!Ai nostri ar fi ciordit banii,ar fi tapat un ou intr-o balta si ar fi pretins ca este ….arta!:))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii